Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Aláč: SIS monitoruje príslušníkov cudzích spravodajských služieb

Na archívnej snímke riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč. Foto: TASR - Martin Baumann

Čo sa týka odhalenia ruských agentov na Slovensku, podľa Aláča SIS poskytla všetky informácie orgánom činným v trestnom konaní (OČTK)

Bratislava 21. júna (TASR) - Slovenská informačná služba (SIS) naďalej monitoruje činnosť príslušníkov iných spravodajských služieb na Slovensku, ktorá ohrozuje záujmy SR. SIS pritom úzko spolupracuje aj so zahraničnými partnermi. Uviedol to šéf tajných Michal Aláč po tom, ako v utorok dopoludnia oboznámil poslancov Národnej rady (NR) SR so správou o činnosti SIS za rok 2021. Poslanci sa podľa jeho slov pýtali na všetky kapitoly správy, najmä na aktuálnu bezpečnostnú situáciu či boj proti terorizmu. Dodal, že správu zverejní SIS na svojom webe potom, ako k nej parlament príjme uznesenie.

Aláč uviedol, že v súvislosti s najväčšími hrozbami SIS informovala zákonných príjemcov o aktuálnej bezpečnostnej situácii na Ukrajine. Dodal, že pozorne monitorovala situáciu v Afganistane i na poľsko-bieloruských hraniciach. SIS mala informovať aj o činnosti pri ochrane hospodárskych záujmov. Ozrejmil, že monitorovala aj energetickú bezpečnosť, pričom poskytla informácie príjemcom zo zákona.



Čo sa týka odhalenia ruských agentov na Slovensku, podľa Aláča SIS poskytla všetky informácie orgánom činným v trestnom konaní (OČTK). Dodal, že nemá prístup k spisu a nepozná stav vyšetrovania. Nekonkretizoval, či má tajná služba "rozpracované" ďalšie osoby a ani či sú z politického spektra. Nepriblížil ani vývoj práce ruských agentov po vyhostení diplomatov. Deklaroval, že činnosť príslušníkov iných spravodajských služieb na Slovensku služba ďalej monitoruje. "Či došlo k nárastu alebo poklesu činnosti, alebo k zmene ich foriem a metód činnosti, k tomu sa nebudem vyjadrovať," uviedol s tým, že je zrejmé, že zahraniční agenti hľadajú iné spôsoby získavania informácií.

Vzhľadom na dezinformácie odporúča verejnosti čítať informácie s porozumením. V súvislosti s doteraz prijatými opatreniami podotkol, že vždy treba zohľadniť ochranu záujmu štátu a na druhej strane aj slobodu slova a prejavu. Za potrebné považuje nájsť citlivú hranicu pri zásahoch štátu.

SIS zaznamenala podľa jeho slov aj výrazné aktivity v oblasti envirokriminality zo strany záujmových osôb, ktoré poškodzovali životné prostredie. Čo sa týka ohrozenia chránených lokalít prípadnou výstavbou Aláč podčiarkol, že SIS je informačná služba a keď poskytne zákonnému príjemcovi informácie, nemá možnosti ho donútiť konať.

V súvislosti so situáciou v SIS vzhľadom na obvinenie bývalého šéfa tajných či jeho prvého námestníka Aláč poznamenal, že prijal organizačné a manažérske opatrenia na zamedzenie takýmto situáciám. "Snažím sa vykonávať všetky činnosti tak, aby som tomu zabránil," uviedol s tým, že ak by prípadnú činnosť príslušníkov v rozpore so zákonom zaznamenal, bude konať. Dodal, že tajná služba musí byť pripravená aj na kontrolu smerom dovnútra.

Na otázku, či SIS ďalej monitoruje prípadné pokusy o manipuláciu trestných konaní odpovedal, že nemôže prezradiť objekt spravodajského záujmu. SIS si podľa neho splnila povinnosť a informovala OČTK i zákonných príjemcov o podozreniach.

V súvislosti s kauzou Gorila vyhovela SIS podľa neho všetkým dožiadaniam, ktoré spĺňali zákonné náležitosti. Čo sa týka medializovanej informácie, že nevyhovela dožiadaniu špeciálnej prokuratúry, podotkol, že nešlo o dožiadanie, ale o osobný list, v ktorom mal špeciálny prokurátor Daniel Lipšic vyjadriť svoj právny názor. "Ja mám iný právny názor, ale nešlo o procesné dožiadanie," podotkol šéf tajných.

Neutajovanú verziu Správy o činnosti SIS za rok 2021 zverejnila informačná služba na svojom webe v utorok podvečer.