Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

ALARMUJÚCE ČÍSLA: Miliarde druhov rastlín a živočíchov hrozí vyhynutie

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Závažným problémom podľa správy je odlesňovanie. Približne 12 percent druhov stromov je ohrozených neudržateľnou ťažbou.

Bratislava 13. júla (TASR) - Jednej miliarde druhov rastlín a živočíchov vo svete hrozí vyhynutie. Zachovanie biodiverzity a trvalo udržateľné využívanie je kľúčové na prežitie ľudstva. Vyplýva to z hodnotiacej správy o trvalo udržateľnom využívaní voľne žijúcich rastlín a živočíchov. Zverejnil ju Medzivládny panel OSN pre biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES), informovalo o tom Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Zachovanie biodiverzity a trvalo udržateľné využívanie voľne žijúcich druhov je podľa ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) životne dôležité pre celé ľudstvo. "Hodnotiaca správa musí otvoriť oči politickým predstaviteľom prijímať rozhodnutia a presadzovať opatrenia, ktoré chránia prírodu a životné prostredie a v konečnom dôsledku všetkých ľudí. Zachovanie biodiverzity a ekosystémových služieb je rovnako dôležitá úloha ako boj s klimatickou krízou," poznamenal Budaj.

Využívanie voľne žijúcich druhov je dôležitým zdrojom príjmov pre milióny ľudí na celom svete. Podľa autorov správy predovšetkým ľudia, ktorí žijú na vidieku v rozvojových krajinách, sú najohrozenejší neudržateľným využívaním voľne žijúcich druhov. "Až 70 percent chudobných ľudí na svete je priamo závislých od voľne žijúcich druhov," uviedli.

Závažným problémom podľa správy je odlesňovanie. Približne 12 percent druhov stromov je ohrozených neudržateľnou ťažbou. Neudržateľný zber je tiež jednou z hlavných hrozieb pre kaktusy, cykasy a orchidey. Neudržateľný lov zase ohrozuje 1341 voľne žijúcich druhov cicavcov, priblížilo detaily správy ministerstvo.
Ilustračné foto.
Foto: TASR - Martin Baumann

Správa sa zaoberá aj nezákonným obchodovaním s voľne žijúcimi druhmi. Najväčší objem a hodnotu nelegálneho obchodu tvoria drevo a ryby. Autori správy ďalej konštatujú, že zmena klímy, rastúci dopyt a technologický pokrok budú predstavovať výzvy pre trvalo udržateľné využívanie.

Experti zároveň identifikujú päť kategórií "postupov" pri využívaní voľne žijúcich druhov. Ide o rybolov, zber, ťažbu dreva, zber suchozemských zvierat vrátane lovu a neextrakčných praktík, ako je napríklad pozorovanie. Určuje aj opatrenia, ktoré pomôžu problémy riešiť. "Napríklad pri ťažbe dreva to znamená využívanie udržateľného hospodárenia a certifikáciu lesov, technologické inovácie na zníženie odpadu pri výrobe výrobkov z dreva," poukázalo MŽP.

Správa má podľa rezortu význam aj pre nastavenie opatrení, ktoré zabraňujú nelegálnemu obchodu s voľne ohrozenými druhmi a tiež pre vytvorenie nového globálneho rámca biodiverzity na ďalšie desaťročie.

Správu schválili zástupcovia 139 členských štátov IPBES v nemeckom Bonne.