Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Album Zelená pošta oslavuje 50 rokov, Hammel ju uvedie na koncertoch

Na snímke Pavol Hammel. Foto: TASR/Martin Palkovič

Legendárny album Zelená pošta, ktorý je často označovaný za jeden z najlepších albumov slovenskej hudby, je spoločným albumom Pavla Hammela a Mariána Vargu.

Bratislava 29. mája (TASR) – Pred 50 rokmi vydala dvojica Hammel – Varga album Zelená pošta. Možnosť vypočuť si tieto skladby v koncertnej podobe v podaní špičkových slovenských hudobníkov bude určite patriť medzi najväčšie koncertné ťaháky tejto jesene. Septembrové koncerty, ktoré budú v Trenčíne (17. 9.), Nitre (18. 9.), Banskej Bystrici (19. 9.), Košiciach (20. 9.), Prešove (21. 9.), Žiline (22. 9.) a Bratislave (23. 9.), budú zároveň spomienkou na nedožitých 75. rokov Mariána Vargu a Fedora Freša, spolutvorcov albumu. TASR informovala PR manažérka Silvia Turnerová.

Legendárny album Zelená pošta, ktorý je často označovaný za jeden z najlepších albumov slovenskej hudby, je spoločným albumom Pavla Hammela a Mariána Vargu. Autorsko-hudobná spolupráca tejto dvojice sa konala po niekoľkoročnej pauze.

"V období roku 1972 som práve komponoval a nacvičoval v poradí štvrtý album skupiny Prúdy Šľahačková princezná. Marián Varga mal v tom období veľký úspech so skupinou Collegium Musicum, ale napriek našej vyťaženosti v osobných projektoch sme našli priestor aj na spoločnú spoluprácu po trojročnej odmlke," spomína Hammel.

Pri nahrávaní albumu sa v roku 1972 stretlo viacero známych mien hudobnej scény – basgitarista a producent albumu Fedor Frešo, textári Boris Filan a Kamil Peteraj, Dušan Hájek za bicími či gitaristi Rasťo Vacho a Radim Hladík.

"S Mariánom Vargom sme sa stretávali v experimentálnom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave a za výdatnej producentskej pomoci Fedora Freša sme postupne tento náš projekt nahrávali. V tom čase sme netušili, ale verili, že robíme niečo, čo aj po 50 rokoch bude mať skvelú odozvu nielen u kritikov, ale najmä u fanúšikov pôvodného československého beatu," dodal Hammel.

Zelená pošta ponúka desať skladieb, medzi nimi napríklad Smutná ranná električka, Páví ples, Slnečnice či Z ďatelín. Koncertný program bude doplnený o ďalšie skladby, medzi nimi hity Zvoňte zvonky, Labutie piesne, Pieseň z kolovrátku, ale aj skladbu Mikrokozmos skupiny Collegium Musicum. Na turné Zelená pošta budú spolu s Pavlom Hammelom koncertovať Fero Griglák, Martin Valihora, Fedor Frešo jr., Vladislav Slnko Šarišský a Peter Preložník.