Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

KAUZA KUCIAK: Alenu Zs. odsúdili na 25 rokov, Mariana K. oslobodili

Na snímke obžalovaný Marian K. prichádza v sprievode eskorty na vynesenie rozsudku v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a v kauze prípravy vrážd prokurátorov na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v piatok 19. mája 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V piatok o tom zatiaľ neprávoplatne rozhodol senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku.

Pezinok 19. mája (TASR) - Podnikateľa Mariana K. oslobodili spod obžaloby v prípade objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka i v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Obžalovanú Alenu Zs. senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku uznal za vinnú, dostala súhrnný 25-ročný trest väzenia. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné. O avizovaných odvolaniach bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

"Nebolo dokázané, že skutok spáchal obžalovaný Marian K.," povedala predsedníčka senátu Ružena Sabová k oslobodzujúcemu verdiktu v prípade Kuciakovej vraždy. Rozhodnutie bolo prijaté pomerom hlasov dvoch k jednému.

"Vykonané dôkazy musia jednoznačne a s najvyšším stupňom istoty preukazovať, že práve obžalovaný je tou osobou, ktorá skutok spáchala," zdôraznila Sabová. Dodala, že akékoľvek rozumné pochybnosti o vine je potrebné vykladať v prospech obžalovaného. Vina Aleny Zs. a Dušana K. bola podľa jej slov dokázaná priamymi a nepriamymi dôkazmi.

"V prejednávanej trestnej veci boli dané také dôvodné pochybnosti, ktoré po nestrannom zhodnotení všetkých skutočností vyplývajúcich z dostupných dôkazov nesmerovali u všetkých zákonných sudcov k ustálenému presvedčeniu o vine obžalovaného Mariana K.," doplnila predsedníčka senátu. Zdôraznila, že oslobodzujúci rozsudok nie je rozhodnutím o nevine.



Alena Zs. bola podľa senátu emočne, materiálne a finančne závislá od Mariana K. Motívom obžalovanej na objednanie vrážd novinára, prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho, mala byť preto obava zo straty finančných a iných materiálnych plnení z jeho strany.

Obžalovanú Alenu Zs. súd uznal za vinnú i za trestný čin nedovoleného ozbrojovania. Okrem 25-ročného súhrnného trestu, ktorý má absolvovať v ústave s najprísnejším stupňom stráženia, dostala tiež trojročný ochranný dohľad a povinnosť nahradiť Kuciakovcom nemajetkovú ujmu v celkovej výške 160.000 eur. V kauze prípravy Žilinkovej vraždy senát odsúdil aj obžalovaného Dušana K. Uložil mu nepodmienečný osemročný trest odňatia slobody, ktorý si má odpykať v ústave so stredným stupňom stráženia. Dostal aj dvojročný ochranný dohľad a povinnosť absolvovať ochranné psychiatrické liečenie pre patologické hráčstvo. Obžalovaného Darka D. súd oslobodil spod obžaloby a prepustil ho aj z väzby na slobodu. Tieto rozhodnutia prijal senát jednohlasne.

Obžalovaní boli zároveň oslobodení spod obžaloby týkajúcej sa prípravy vraždy vtedajšieho advokáta Daniela Lipšica. "Nebolo dokázané, že sa stal skutok na škodu Daniela Lipšica," priblížila predsedníčka senátu, ktorá zdôvodňovala rozsudok približne dve hodiny.

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018, pri ktorej prišla o život aj jeho snúbenica Martina Kušnírová, rozhodujú súdy už len o vine Mariana K. a Aleny Zs. ŠTS ich v septembri 2020 pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil prípad naspäť. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Vykonávatelia vraždy Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Na snímke obžalovaný Darko D. z Bosny a Hercegoviny počas pojednávnia o vynesení rozsudku v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a v kauze prípravy vrážd prokurátorov na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v piatok 19. mája 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


ŠTS napokon spojil do jedného konania aj kauzu prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. Okrem Mariana K. a Aleny Zs. tam čelia obžalobe aj Darko D. a Dušan K. Tomáš Szabó bol už skôr vylúčený na samostatné konanie, priznal sa a súd ho právoplatne uznal za vinného.

Rodiny zavraždeného novinára a jeho snúbenice nerozumejú verdiktu súdu



Rodiny zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nerozumejú verdiktu súdu v prípade ich vraždy. Súdnu sieň opustili ešte počas vyhlasovania rozsudku, ktorým Špecializovaný trestný súd (ŠTS) spod obžaloby oslobodil podnikateľa Mariana K.

"Absolútne nechápem. Zsuzsová odsúdená, Kočner nevinný," skonštatoval otec Jána Kuciaka. Rodina zavraždených je z rozsudku sklamaná. "Fuj nášmu súdnictvu," povedala mama Martiny Kušnírovej. Vulgárne tiež zanadávala.

Kuciakovci sa podľa vlastných slov voči rozsudku odvolajú. "To nemôže takto zostať," povedal Kuciakov otec.

Niekdajší prvý námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky, ktorý je tiež jedným z poškodených, sa o rozsudku dozvedel z médií. "Súdne rozhodnutie rešpektujem. K trestnej veci sa vyjadrím po doručení písomného vyhotovenia rozhodnutia," uviedol.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka, ktorý je zase poškodeným v prípade prípravy vrážd prokurátorov, reagoval tým, že uvedomenie si, že mohol byť predmetom úvah o fyzickej likvidácii, zásadne zmenilo život jemu i jeho rodine. "Čo sa však nezmenilo a nikdy sa nezmení, je to, že nieto tej sily, ktorej by sa napriek neprestajnej snahe podarilo urobiť ma niekým iným," podotkol na sociálnej sieti.

Na snímke Jozef Kuciak a Jana Kuciaková, rodičia zavraždeného Jána Kuciak, v pozadí brat zavraždeného Jána Kuciaka počas pojednávnia o vynesení rozsudku v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a v kauze prípravy vrážd prokurátorov na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v piatok 19. mája 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Harkabus víta, že je Andruskó pre súd vierohodný, Para hovorí o slabých dôkazoch


Prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Matúša Harkabusa teší, že kľúčový svedok v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov Zoltán Andruskó je pre senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vierohodný. Obhajca Mariana K. Marek Para hovoril po piatkovom oslobodení jeho klienta spod obžaloby o slabých dôkazoch.

"Teší nás, že súd považuje Zoltána Andruskóa za vierohodného. V odvolacom konaní sa budeme snažiť dať čo najvyčerpávajúcejšie argumenty pre to, aby Najvyšší súd mohol znovu vec posúdiť v celej šírke dokazovania," povedal prokurátor. Len ťažko akceptuje argument súdu o tom, že by mala Alena Zs.. ktorú súd uznal za vinnú, pripravovať vraždy bez Mariana K. Odsúdenie obžalovanej však podľa jeho slov odkláňa verejnú debatu od údajných alternatívnych objednávateľov.



Podľa splnomocnenca Kuciakovcov Romana Kvasnicu sa odsúdením Aleny Zs. zmenila situácia z pohľadu hľadania spravodlivosti pre zavraždeného novinára a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú k lepšiemu. "Prvostupňový súd viacero a možno až všetky pochybenia z pôvodného konania zopakoval, niektoré ešte prehĺbil," doplnil ďalší splnomocnenec rodiny zavraždeného novinára Peter Kubina.



"Vnímame rozsudok ako oslobodzujúci, bude odvolacie konanie, takže sme zdržanliví, ale jednoznačne tvrdíme, že dôkazy sú v jeho prospech," uviedol obhajca Mariana K. Marek Para. Poznamenal, že ide o výsledok slabých dôkazov, na ktoré upozorňovali, ako aj toho, že prokuratúra obišla mnohé fakty. Kritizoval prokurátorov za ich mediálne vyjadrenia a mediálny tlak.



Výberová chronológia kauzy vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej



2018

21. februára - V rodinnom dome vo Veľkej Mači zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú.



25. februára - Polícia našla mŕtve telá zavraždenej dvojice. Na druhý deň policajný prezident Tibor Gašpar informoval verejnosť o vražde.



27. februára - Premiér Robert Fico za účasti ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD) a policajného prezidenta Gašpara sľúbil odmenu milión eur za informácie vedúce k odhaleniu páchateľa alebo páchateľov vraždy.



9. marca - V Bratislave sa konalo prvé zhromaždenie Za slušné Slovensko, na ktorom sa zišli desaťtisíce ľudí. Účastníci žiadali dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy a novú, dôveryhodnú vládu.



13. marca - Polícia zadržala talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu. Jeho meno sa spomínalo v poslednom článku zavraždeného Kuciaka. Po jednom dni ho polícia prepustila.



15. marca - Robert Fico skončil vo funkcii premiéra. Demisiu podala aj celá vláda. Následne, 22. marca, prezident Andrej Kiska vymenoval novú vládu premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD).



18. apríla - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podpísal v Haagu s partnermi z Talianska a zástupcami Eurojustu a Europolu vznik medzinárodného vyšetrovacieho tímu, ktorý pracoval na objasňovaní vraždy Kuciaka a Kušnírovej.



28. septembra - Polícia obvinila Tomáša Sz., Miroslava M. a Zoltána A. z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a z ďalších trestných činov.

- Policajné Lynx Commando zadržalo v Komárne Alenu Zs.



1. októbra - Prokurátor z Generálnej prokuratúry SR informoval, že objednávka vraždy novinára bola za sumu 50.000 eur a ďalších 20.000 eur predstavovalo odpustenie dlhu. Objednávateľ tak zaplatil minimálne 70.000 eur. Prokurátor zároveň potvrdil obvinenie voči Tomášovi Sz., Miroslavovi M., Zoltánovi A. a Alene Zs.



5. novembra - Zavraždených novinárov Daphne Caruanovú Galiziovú z Malty a Jána Kuciaka ocenili v Berlíne in memoriam nemeckou mediálnou cenou Goldene Victoria 2018.



2019

8. januára - Prezident Andrej Kiska udelil Kuciakovi Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam.



4. marca - Podnikateľa Mariana K. obvinili z objednávky vraždy Kuciaka a Kušnírovej.



11. apríla - Miroslav M. sa priznal, že strieľal na Kuciaka a Kušnírovú.



21. októbra - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku obžalobu v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej. Obžaloval Mariana K., Alenu Zs., Tomáša Sz., Miroslava M. a Zoltána A.



30. decembra - Senát ŠTS odsúdil Zoltána A., obvineného zo sprostredkovania Kuciakovej vraždy, na 15 rokov odňatia slobody v strednom stupni stráženia za vraždu Kuciaka. Rozsudok bol právoplatný, lebo súhlasil s dohodou o vine a treste.



2020

13. januára - Na ŠTS v Pezinku sa začal proces s obžalovanými z vraždy Kuciaka a Kušnírovej. Miroslav M. sa priznal k ich vraždám a vraždy podnikateľa Petra Molnára. Marian K. sa priznal k nedovolenému ozbrojovaniu a obchodovaniu so zbraňami. Skutok bol súčasťou obžaloby vo veci vraždy Kuciaka a Kušnírovej.



3. februára - Senát ŠTS vylúčil prípad obžalovaného Miroslava M. na samostatné konanie. Urobil tak pre urýchlenie konania vzhľadom na jeho priznanie, že zastrelil Kuciaka, Kušnírovú a Molnára.



30. apríla - Senát ŠTS zahrnul do rozsahu dokazovania správy zo šifrovanej aplikácie Threema vrátane správ medzi Marianom K. a Alenou Zs.



3. septembra - ŠTS v Pezinku vyniesol rozsudok v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej. Mariana K. a Alenu Zs. spod obžaloby oslobodil. Tomáša Sz. uznal za vinného, a to aj v prípade vraždy podnikateľa Petra Molnára a odsúdil ho na 25-ročný trest odňatia slobody. Súd zároveň odsúdil Mariana K. na peňažný trest 5000 eur alebo na náhradný trest väzenia päť mesiacov za nedovolené ozbrojovanie. Prokurátor ÚŠP podal voči rozsudku odvolanie.



2. decembra - Miroslava Marčeka odsúdili za vraždu Kuciaka a Kušnírovej a podnikateľa Molnára trest odňatia slobody na 25 rokov s maximálnym stupňom stráženia. Rozhodol o tom Najvyšší súd (NS) SR.



2021

15. júna - NS SR zrušil rozsudok ŠTS zo septembra 2020, ktorým boli v kauze Kuciak spod obžaloby oslobodení Marian K. a Alena Zs. Vec vrátil späť na ŠTS tomu istému senátu.



28. júna - Podnikateľa Mariana K. obvinili z objednávky prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho.



2022


28. februára - Na ŠTS v Pezinku sa opätovne začal proces v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej. Ešte v ten deň proces prerušili. NS SR musel rozhodnúť o námietke zaujatosti podanej na sudkyňu Pamelu Záleskú.



22. marca - NS SR vylúčil sudkyňu Záleskú z rozhodovania.



14. apríla - Na ŠTS v Pezinku sa začal proces v kauze vraždy novinára Kuciaka a Kušnírovej a v prípade plánovanej vraždy prokurátorov.



25. októbra - Tomáša Sz. uznali za vinného z prípravy úkladných vrážd prokurátorov. Od uloženia súhrnného trestu senát ŠTS v Pezinku upustil. Za dostatočný považoval nepodmienečný 25-ročný trest odňatia slobody, ktorý si Tomáš Sz. odpykáva za účasť na vražde Kuciaka a Kušnírovej a tiež za spolupáchateľstvo v prípade úkladnej vraždy podnikateľa Molnára. Rozhodnutie je právoplatné.



2023

26. januára - V prípade vraždy Kuciaka a kauze prípravy vrážd prokurátorov nariadil ŠTS v Pezinku termíny pojednávania na február, marec a apríl.



24. apríla - Obžalovaná Alena Zs. tvrdí, že prokuratúra nepredložila jediný dôkaz o tom, kedy a ako si mala objednať vraždu novinára Kuciaka i pripravované vraždy prokurátorov. Odmietla tiež, že si mal u nej vraždy objednať Marian K.



9. mája - Obžalovaný Dušan K. odmietol, že by sa niekedy podieľal na príprave vrážd prokurátorov.

- Dokazovanie v prípade vraždy novinára Kuciaka a kauze prípravy vrážd prokurátorov sa skončilo. Nasledovali záverečné reči.

- Prokurátori navrhli obžalovaným Marianovi K. a Alene Zs. doživotný trest väzenia. Obom navrhli aj trest prepadnutia majetku. Ďalší obžalovaný Dušan K. by mal podľa prokurátorov dostať 25-ročný trest väzenia a Darko D. 17-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody.



12. mája - Rodičia zavraždeného novinára Kuciaka si nárokujú náhradu nemajetkovej ujmy jeden milión eur. V záverečnej reči to povedal ich splnomocnenec Peter Kubina. Na dokázanie viny Mariana K. a Aleny Zs. z objednávok vrážd je podľa neho dostatok dôkazov.

- Voči obžalovanému Marianovi K. smerujú len nepriame dôkazy, vyhlásil obhajca obžalovaného Marek Para.

- Neexistujú pochybnosti o tom, že si Marian K. prostredníctvom Aleny Zs. objednal vraždu Jána Kuciaka, povedal druhý zo splnomocnencov Kuciakovcov Roman Kvasnica.

- Skončili sa záverečné reči. Všetci štyria obžalovaní trvajú na svojej nevine. Pojednávanie prerušili do 19. mája.