Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Alergikov potrápi v najbližších dňoch najmä peľ brezy

Na snímke brezy, foto z archívu. Foto: TASR - Alexandra Moštková

V ovzduší sa okrem brezy bude vyskytovať peľ topoľa, jaseňa, vŕby, javora, hrabu, duba a brestu.

Banská Bystrica 5. apríla (TASR) - Peľová sezóna jelše a liesky na Slovensku skončila, podľa odborníkov sa však rozbehla peľová sezóna alergizujúcej brezy. Naplno sa rozbehla najmä v hlavnom meste, na ostatnom území Slovenska sa peľ brezy vyskytoval zatiaľ v nízkych koncentráciách.

"Pribrzdenie jej kvitnutia na tomto území je spôsobené najmä nízkymi nočnými teplotami," vysvetlila Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby v SR.

V Bratislave zachytili aj najvyššie koncentrácie peľu jaseňa a topoľa. V ovzduší sa ešte vyskytoval peľ drevín z čeľadí cyprusovitých-tisovitých, peľ vŕby, javora, duba, hrabu a brestu. Spóry húb boli zastúpené najmä rodom Cladospórium.

"Prognóza na tieto a nasledujúce dni nie je pre rýchlo sa rozbiehajúcu peľovú sezónu brezy pre alergikov veľmi priaznivá. Vysoké koncentrácie peľu brezy sa očakávajú zatiaľ najmä v Bratislave a teplejších oblastiach Slovenska," priblížila Lafférsová s tým, že na ostatnom území sa peľová sezóna brezy z dôvodu nízkych nočných teplôt rozbieha pomalšie.

V ovzduší sa okrem brezy bude vyskytovať peľ topoľa, jaseňa, vŕby, javora, hrabu, duba a brestu. Pokles denných hladín peľu bude naďalej ovplyvňovaný najmä zrážkovou činnosťou a nočným ochladením.