Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Alergikov stále potrápi peľ tráv, pŕhľavy alebo spór húb

Bez popisu Foto: TASR/Milan Kapusta

Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv zachytili monitorovacie stanice v Žiline, Banskej Bystrici, Bratislave a v Nitre rovnako ako peľ pŕhľavy.

Banská Bystrica 1. júla (TASR) – Výrazná zrážková činnosť počas uplynulých dní prispievala k lokálnemu poklesu denných koncentrácií peľu v ovzduší. Napriek tomu na celom území Slovenska dominoval peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy spolu so silne alergizujúcim peľom tráv z čeľade lipnicovitých. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Podľa nej najvyššie denné koncentrácie peľu tráv zachytili monitorovacie stanice v Žiline, Banskej Bystrici, Bratislave a v Nitre rovnako ako peľ pŕhľavy.

"V ovzduší sme ešte zachytili v menších množstvách peľ pajaseňa, gaštanu, lipy a bazy. Z bylín to bol peľ astrovitých, mrkvovitých, mrlíkovitých rastlín, skorocelu a štiavu. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodmi Cladospórium a Alternária," konštatovala Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie banskobystrického RÚVZ.

Tieto a najbližšie dni sa podľa odborníkov ponesú v znamení významného zastúpenia peľu tráv i pŕhľavy. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých dosiahne alergiologicky významné koncentrácie na väčšine územia Slovenska.