Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Aliancia chce predčasné voľby, no referendum vníma ako kampaň Smeru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Strana považuje januárové referendum iniciované Smerom-SD za súčasť politickej agendy a kampane, preto sa do nej aktívne nezapojila.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Mimoparlamentná maďarská strana Aliancia dlhodobo volá po predčasných parlamentných voľbách. Občania majú podľa nej právo vyjadriť sa v referende. Plánované všeľudové hlasovanie v januári však považuje za súčasť dlhodobej kampane jednej strany.

"Sme presvedčení, že Slovensko potrebuje kompetentnú a stabilnú vládu. Čím skôr, tým lepšie pre krajinu a jej obyvateľov," uviedla v stanovisku Aliancie jej hovorkyňa Klára Magdeme. Strana považuje januárové referendum iniciované Smerom-SD za súčasť politickej agendy a kampane, preto sa do nej aktívne nezapojila.

Referendum o možnosti skrátiť volebné obdobie bude 21. januára 2023. Ľudia sa budú môcť vyjadriť, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena ústavy. Referendum inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami. Žiadali dve otázky, tú o bezodkladnej demisii vlády dala prezidentka posúdiť Ústavnému súdu SR. Ten vyhlásil, že nie je v súlade s ústavou. Otázka preto v referende nebude.