Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Aliancia Fair-play nesúhlasí s novelou Ústavy SR

Na snímke Zuzana Wienk z Aliancie Fair - play. FOTO TASR/Štefan Puškáš

S novelou nesúhlasí ani Amnesty International Slovensko, prekáža jej však najmä zadefinovanie manželstva.

Bratislava 28. mája (TASR) - Aliancia Fair-play protestuje proti previerkam sudcov, ktoré má priniesť novela Ústavy SR. S novelou nesúhlasí ani Amnesty International Slovensko, prekáža jej však najmä zadefinovanie manželstva.

"Prípravu podkladov pre previerky sudcov chce Smer a KDH zveriť tajným službám pod kontrolou jednej strany. Tým odovzdáva obrovskú moc kádrovať a zhromažďovať informácie na všetkých sudcov na Slovensku. Lživá predvolebná kampaň proti Andrejovi Kiskovi, ale aj stále prebiehajúce šikanózne disciplinárne konania proti sudcom nám ukazujú, ako ľahko je na Slovensku táto moc zneužiteľná," tvrdí Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Dodala, že sa neobáva toho, že by si slušní sudcovia nedokázali česť obhájiť, ale toho, že počas preverovania môžu byť vystavení neprimeranému tlaku, lživým mediálnym kampaniam na základe uniknutých a skreslených informácií. "Hra na očistu justície je dnes mimoriadne populárna. Jednou previerkou sa však pýši aj Štefan Harabin (predseda Najvyššieho súdu SR, pozn.). Nástroje na postih sudcov, ktorí porušujú pravidlá, existujú už teraz. Smer by mohol vysvetliť, prečo ich nevyužíva," uviedla Wienk.

"Zmena základného zákona krajiny sa riešila bez celospoločenskej diskusie a za neprítomnosti tých, ktorých sa to najviac týka. Ľudské práva sa tak stali vyjednávacím predmetom dvoch politických strán, čo môže viesť k zmene ústavy a teda aj k diskriminácii na základe sexuálnej orientácie," tvrdí predsedníčka Amnesty International Slovensko Jela Dobošová. Doplnila, že v dôsledku odmietnutia rovnakého občianskeho uznania vzťahov osôb rovnakého pohlavia sa im zabráni v prístupe k radu ďalších práv. Amnesty International Slovensko vyzýva stranu Smer na naplnenie Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, Európskej sociálnej charty a ďalších medzinárodných ľudskoprávnych záväzkov a tiež na otvorenie diskusie o tom, v akej spoločnosti chceme žiť a aké právne úpravy nám k tomu môžu napomôcť.

Rozprava v druhom čítaní k novele ústavy, ktorá okrem zmien v súdnictve zavádza aj definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy, sa má začať vo štvrtok (29.5.). Napriek tomu, že Ústavnoprávny výbor počas nočného utorkového (27.5.) rokovania zmeny neschválil, spolupredkladateľ návrhu Pavol Paška (Smer-SD) očakáva, že v pléne novela ústavy prejde.