Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Predprípravné konanie treba skrátiť, upozorňuje Aliancia Fair-play

Na archívnej snímke riaditeľ Aliancie Fair-play Peter Kunder. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Aliancia kritizuje postup po rozhodnutí vec trestne nestíhať, teda keď vyšetrovateľ odmietne trestné oznámenie.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Predprípravné konanie, teda fáza ešte pred vznesením obvinenia a začatím trestného stíhania, trvá aj stovky dní. Vyskytuje sa to aj v prípadoch, keď ide o najzávažnejšiu trestnú činnosť. V pondelok na to upozornila Aliancia Fair-play s tým, že predprípravné konanie treba skrátiť.

V predprípravnom konaní ešte nejde o plnohodnotné vyšetrovanie a zabezpečovanie dôkazov. Vyšetrovateľ musí odpovedať na otázku, či vôbec došlo k trestnému činu. "Zákon pre trvanie tejto fázy stanovil ako štandard rozhodnúť o trestnom oznámení bezodkladne, maximálne do 30 dní. Ide však len o poriadkovú lehotu, po jej prekročení nehrozia žiadne sankcie," poukázal riaditeľ Aliancie Fair-play Peter Kunder. Aliancia má skúsenosť, že najmä v prípadoch ekonomickej trestnej činnosti predprípravné konanie trvá 200 dní, ale aj dva roky od podania trestného oznámenia.

Trestné konanie sa tak neprimerane predlžuje. "Je to stav, ktorý je neúnosný. Dá sa to jednoducho zneužiť pre niekoho, kto chce trestné konanie naťahovať," poukázal Kunder. Tento stav podľa Aliancie pretrváva desať rokov. "Obávame sa, že znova prebehnú väčšie zmeny v trestnom kódexe a urobí sa ďalšia reforma polície bez toho, aby sa ohľadom predprípravného konania niečo zásadnejšie riešilo," upozornil Kunder.

Aliancii sa tiež nepozdáva, že od polície nemôže získať štatistiku o tom, koľko priemerne trvajú jednotlivé fázy trestného konania a v koľkých prípadoch predprípravné konanie trvá viac ako rok. "V odpovediach na naše žiadosti sme sa dozvedeli, že také štatistiky polícia nevedie," uviedol Kunder.

Aliancia tiež kritizuje postup po rozhodnutí vec trestne nestíhať, teda keď vyšetrovateľ odmietne trestné oznámenie. Oznamovateľ má tri dni na to, aby podal voči uzneseniu sťažnosť, čo aliancia považuje za šibeničnú lehotu. O sťažnosti rozhoduje prokurátor, ktorý opäť nie je viazaný žiadnou lehotou. "Znova ide o nežiadúci príspevok k prieťahom," spresnil Kunder.

Aliancia preto navrhuje, aby 30 dní na uzatvorenie predprípravného konania bolo záväzných. "Ak vyšetrovateľ nerozhodne, mal by o tom informovať prokurátora a oznamovateľa, prečo nerozhodol o trestnom oznámení," navrhuje riaditeľ. Potrebné by bolo aj správne nastaviť administratívne procesy na polícii a vykonať audit trvania postupov pri trestnom konaní.



Aliancia tiež navrhuje vytvoriť štatistiky o tom, koľko jednotlivé fázy trestného konania trvajú. "Mala by sa tiež zabezpečiť pružnejšia spolupráca medzi políciou a inými inštitúciami, aby polícia nemusela čakať na dokumenty aj štyri-päť mesiacov," poukázal Kunder. Aliancia navrhuje predĺžiť trojdňovú lehotu na podanie sťažnosti proti odmietnutiu trestného oznámenia.