Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Aliancia:Pripomíname si boj za slobodu a demokraciu,boj proti totalite

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Aliancia rozumie nespokojnosti aj strate trpezlivosti so súčasnou vládou, upozorňuje však na dôsledky totality.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Pripomíname si boj za slobodu a demokraciu, boj proti totalite. Nesmieme dopustiť, aby nespokojnosť prerástla v hnev a sklamanie v demokracii ako takej a aby občania volali po tvrdej politickej ruke. Upozornila na to mimoparlamentná strana Aliancia. Verí, že v spoločnosti prevažujú tí, ktorých túžba po slobode nevyhasla.

"Naša tridsaťročná demokracia ešte nepatrí medzi tie vyzreté. Ešte sa nestihla zbaviť detských chorôb a je postavená pred ďalšiu ťažkú skúšku. Krízy v každej spoločnosti vyvolajú nespokojnosť, obavy a strach. Pandémia, vojna a ich následky spoločnosť Slovenska nezasiahli v najlepšej kondícii. Spôsob vládnutia súčasnej koalície ju dostatočne vysilil a rozorval. Ľudia, ktorí v novembri 1989 stáli na námestiach, čoraz častejšie hovoria: 'nie toto sme chceli'," skonštatovala strana.

Aliancia rozumie nespokojnosti aj strate trpezlivosti so súčasnou vládou, upozorňuje však na dôsledky totality. "Pred 33 rokmi sme odmietli tých, ktorí krivili dejiny. Tých, ktorí si základné hodnoty demokracie nectia, musíme odmietnuť aj teraz," zdôraznila.

Pád komunistického totalitného režimu v Československu spustil brutálny zásah polície voči povolenej študentskej demonštrácii v Prahe. Demonštrácia a policajný zásah zo 17. novembra 1989 viedli k udalostiam známym ako Nežná revolúcia, ktorá znamenala zásadný demokratizačný obrat v Československu. Od roku 2001 si Slovensko pripomína udalosti 17. novembra štátnym sviatkom Dňom boja za slobodu a demokraciu.