Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Alkohol zvyšuje riziko samovražedného správania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zo 656 samovražedných pokusov bolo podľa NCZI až 40,2 percenta vykonaných za prítomnosti alkoholu alebo návykovej látky.

Bratislava 31. augusta (TASR) - Alkohol zvyšuje aj riziko samovražedného správania. Upozorňuje na to najnovšia štatistika Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), ktorá sa zameriava na škodlivý vplyv alkoholu na zdravie obyvateľov SR. Centrum ju zverejnilo na svojom webe.

"V minulom roku na Slovensku spáchalo samovraždu 489 osôb, z toho v 33,1 percenta prípadov išlo o samovraždu za prítomnosti alkoholu alebo návykovej (psychotropnej) látky," uviedlo národné centrum.

Priblížilo, že zo 656 samovražedných pokusov bolo až 40,2 percenta vykonaných za prítomnosti alkoholu alebo návykovej látky.

Zo štatistiky vyplýva, že za posledných desať rokov zaznamenali najviac samovrážd v roku 2013, kedy ju spáchalo 628 ľudí, z toho 290 bolo za prítomnosti alkoholu.

NCZI eviduje samovražedné pokusy tých osôb, ktorým bola po pokuse poskytnutá zdravotná starostlivosť v psychiatrických útvaroch zdravotníckych zariadení.