Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Jubilantka A. Vášová: Od detstva som žila v paralelnom svete predstáv

Na snímke Alta Vášová, archívne foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Alta Vášová, spisovateľka a scenáristka, bude má 85 rokov

Sevľuš/Bratislava 27. mája (TASR) - Tvorba Alty Vášovej je charakteristická žánrovou pestrosťou. Je autorkou experimentálne ladených próz, scenárov, nevyhla sa sci-fi či literatúre pre deti a mládež. V pondelok 27. mája sa autorka scenára k dnes už legendárnemu muzikálu Neberte nám princeznú, dožíva 85 rokov.

"Od detstva som žila okrem reálneho sveta aj v paralelnom svete predstáv a fiktívnych dejov. Časom som si svoje nápady a myšlienky začala zapisovať, aby sa mi neroztratili. Keď som potom jednotlivé myšlienky, témy a príbehy dopracovala, vznikali moje prvé pokusy o krátke poviedky," uviedla pre TASR Alta Vášová.

Pôvodne sa chcela venovať iba próze a televíznym scenárom, ale po zákaze televízneho filmu Sladké hry minulého leta (1970), sa po nútenej publikačnej prestávke, objavili jej knihy pre deti a mládež a vedecko-fantastické prózy.

"Je pravda, že som sa najskôr chcela venovať iba próze a scenárom filmovej televíznej tvorby. Napísala som prvé knižky, vznikli filmy Román o base a Sladké hry minulého leta. No po okupácii Československa sa situácia celkom zmenila. Hoci Sladké hry získali prvú cenu na festivale v Monte Carlo, film sa ocitol v trezore a nepremietal sa celých dvadsať rokov. Ako jeho autorka som nemohla publikovať. Po čase ma zachránila redakcia Mladých liet a vytvorila som svoje prvé knižky pre deti. Neskôr sa redaktori Božica Vilikovská a Jozef Gerbóc postarali o moje sci-fi tituly Po a V Záhradách," vysvetlila spisovateľka žánrovú pestrosť svojej tvorby.

Držiteľka Ceny Trojruža 2004 Alta Vášová s predsedom poroty spisovateľom Dušanom Dušekom 21. októbra 2004 v Bratislave.
Foto: TASR - Vladimír Benko


Vedecko-fantastický žáner bol pre ňu aj východiskom pri písaní o stave vtedajšej spoločnosti. "Pokúsila som sa zatiahnuť čitateľov do spoločného premýšľania o tendenciách vývoja spoločnosti, o faktoch, ktoré ma znepokojovali v súčasnosti a boli dôležité pre budúcnosť," dodala Vášová.

Alta Vášová sa narodila 27. mája 1939 v Sevľuši na Zakarpatskej Ukrajine v dnešnej Ukrajine. V roku 1962 absolvovala štúdium matematiky a fyziky na vtedajšej Vyššej škole pedagogickej v Bratislave, kde sa skrátenou formou štúdia dopĺňali chýbajúce učiteľské kádre. V rokoch 1963 - 1964 robila sprievodkyňu na českom hrade Zvíkov, do roku 1968 bola učiteľkou. Ako dramaturgička televíznej filmovej tvorby vtedajšej Československej televízie v Bratislave pôsobila v rokoch 1968 - 1973. V roku 1978 začala pracovať ako scenáristka Slovenskej filmovej tvorby.

Knižne debutovala v roku 1970 zbierkou poviedok Zaznamenávanie neprávd. Nasledovala experimentálne ladená próza s nádychom absurdity Miesto, čas, príčina (1972). Žánru sci-fi venovala prózy Po (1979) a V záhradách (1982). Pre deti a mládež napísala romány Veľkáčky (1978), Blíženci z Gemini (1981), 7,5 stupňa Celzia (1984), Niekto ako ja (1988).

Alta Vášová, archívna snímka.
Foto: TASR - Vladimír Benko


V roku 1981 vznikol legendárny televízny muzikál Neberte nám princeznú, na ktorom sa Vášová podieľala ako scenáristka. "Muzikál vychádza z motívov známej rozprávky o Snehulienke a jeho snovú rozprávkovosť podtrhla réžia Martina Hoffmeistra, hudba Deža Ursinyho, výkon Mariky Gombitovej, Mira Žbirku a Marie Rottrovej a texty piesní Jána Štrassera. Bol to aj môj tichý protest proti vtedajšej direktíve v televíznej redakcii pre deti a mládež, aby sa zo socialistickej televízie vykynožili králi, kráľovné a princezné," uviedla spisovateľka a scenáristka.

Autorku scenára viacgeneračne obľúbeného muzikálu teší, že prežil celé desaťročia a zaujíma ďalšie a ďalšie generácie divákov. Na druhej strane to podľa nej znamená, že sa nestratili ani problémy, ktorými sa tieto generácie zaoberajú.

"V Neberte nám princeznú je to výchova detí v ústavoch, kde sa nedbá o malých jednotlivcov, ale o jednoduchú manipuláciu, kolektívne pokyny a ustálený každodenný program. No na druhej strane ide aj o výchovu detí v dobrých rodinách, kde dominuje nátlak rodičov, aby si ich dieťa zvolilo budúcnosť podľa ich predstáv," povedala Vášová, ktorá napísala tiež libreto k nemenej známemu muzikálu Cyrano z predmestia (1970).

Scenáristicky sa podieľala aj na komédii Peniaze alebo život (1975) a na televíznom hudobnom filme Niekto ako ja, v ktorom hlavné postavy stvárnili Dežo Ursiny a Jana Daňová. Podobne ako pri Neberte nám princeznú skomponoval hudbu Ursiny, texty napísal Štrasser a réžie sa ujal Hoffmeister.

Po Novembri 1989 napísala Vášová pre deti knihy Pán Puch (1991) či Lelka zo sekretára (1992). Je tiež autorkou novely Sviatok neviniatok (1992). Autobiografické denníkové záznamy vydala pod názvom Úlety (1995). Spoločenským témam sa venovala v knihe poviedok Osudia (1995) a v novele Natesno (1997).

Prestížnu slovenskú literárnu cenu Anasoft litera dostala v roku 2009 za knihu Ostrovy nepamäti (2008). Cenou Bibliotéky ocenili v roku 2012 jej súbor prozaických textov Sfarbenia (2011). Za zbierku poviedok Menoslov (2014) získala v roku 2016 Cenu Jána Johanidesa.

Prezident Slovenskej republiky (SR) Andrej Kiska udelil Alte Vášovej v roku 2018 pri príležitosti 25. výročia vzniku samostatnej SR Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj SR v oblasti literatúry a divadla.

Na archívnej snímke spisovateľka Alta Vášová si prebrala štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.
Foto: TASR


"Zvykla som si premýšľať s perom v ruke, nad hárkom čistého papiera. Tak aj píšem, až potom texty prepisujem do počítača. V pokoji, v pauzách medzi bežnou prevádzkou a každodennými starosťami. O literatúre mám našťastie s kým hovoriť, mám spätnú väzbu môjho manžela Petra Zajaca. Viem, že Peter nekľučkuje, pomenúva fakty a chyby priamo a o to viac si cením jeho pochvalu," opísala pre TASR spisovateľka Vášová kedy a ako píše svoje texty a s kým najčastejšie diskutuje o svojej tvorbe.

Nedávno dokončila knižku, ktorá sa volá Kradmo a vyjde tam, kde všetky jej posledné fragmentárne autobiografické diela ako Ostrovy nepamäti, Odlety, Úlety a Dolety - vo vydavateľstve F.R. & G, pričom vydavateľsky sa o ňu stará Ľudmila Pastierová.