Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Amazon čelí v USA protimonopolnej žalobe federálnej vlády a 17 štátov

a archívnej snímke z 8. decembra 2020 balíky ležia na vozíku v logistickom centre zásielkovej spoločnosti Amazon. Foto: TASR

Žaloba je výsledkom niekoľkoročného vyšetrovania podnikania spoločnosti Amazon a znamená pre ňu jednu z najvážnejších právnych výziev v jej takmer 30-ročnej histórii.

Washington 26. septembra (TASR) - Federálna obchodná komisia (FTC) v USA a 17 generálnych prokurátorov jednotlivých štátov podali v utorok protimonopolnú žalobu proti spoločnosti Amazon. Gigant elektronického obchodu využíva svoje postavenie na trhu na zvyšovanie cien na iných platformách, predajcom účtuje neprimerané poplatky a potláča hospodársku súťaž, uvádza sa v žalobe podanej na súde vo Washingtone. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Žaloba je výsledkom niekoľkoročného vyšetrovania podnikania spoločnosti Amazon a znamená pre ňu jednu z najvážnejších právnych výziev v jej takmer 30-ročnej histórii.

FTC a štáty, ktoré sa k žalobe pripojili, žiadajú súd o vydanie trvalého príkazu, ktorý by podľa nich zakázal Amazonu pokračovať v nezákonnom konaní, obmedzil jeho monopolné postavenie a obnovil hospodársku súťaž.

V žalobe sa uvádzajú podrobné tvrdenia, ktoré poukazujú na to, ako Amazon využíva svoju monopolnú silu na vlastné obohacovanie, pričom zvyšuje ceny a zhoršuje služby pre desiatky miliónov amerických rodín, ktoré nakupujú na jeho platforme, a stovky tisíc podnikov, ktoré chcú cez Amazon osloviť svojich zákazníkov, uviedla vo vyhlásení predsedníčka FTC Lina Khanová.

Amazon má dominantné postavenie aj v oblasti cloud-computingových služieb a čoraz viac preniká do iných odvetví, ako maloobchod s potravinami a zdravotníctvo. Na otázku, či sa bude FTC usilovať o nútené rozdelenie spoločnosti, Khanová priamo neodpovedala. Uviedla iba, že v tejto fáze sa zameriava skôr na otázku zodpovednosti.