Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ambulancie kritizujú, že nie sú súčasťou návrhu zvýšenia platov

Ilustračná fotka ambulancie. Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová

Skonštatoval to prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) Marián Šóth v reakcii na návrh zvýšenia miezd sestier v nemocniciach.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Ambulantní poskytovatelia zdravotnej starostlivosti kritizujú, že nie sú súčasťou návrhu zvýšenia platov. Na zvýšenie miezd sestier nemajú zdroje, a bez nich budú musieť ambulancie zavrieť. Skonštatoval to prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) Marián Šóth v reakcii na návrh zvýšenia miezd sestier v nemocniciach.

"Napriek tomu, že zvýšenie platov sestrám prajeme a považujeme ho za nevyhnutné, ostro protestujeme proti riešeniam, ktoré cielene vynechávajú ambulantný sektor," skonštatoval. Podotkol, že ambulantní poskytovatelia pokrývajú približne 60 percent zdravotnej starostlivosti, no sú systematicky vystavovaní prístupu, ktorý vedie k rozkladu celého sektora.

Na zvýšenie miezd sestrám podľa Šótha nemajú ambulantní poskytovatelia zdroje. Upozornil, že bez sestier budú musieť ambulancie zavrieť. "Dvere pre pacientov budú musieť zavrieť aj naše Agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti. Ich činnosť je postavená výlučne na sestrách, ktoré nebudú môcť zaplatiť tak, aby konkurovali nemocniciam," zdôraznil.

Skritizoval i stanovisko ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), že financovanie ambulantného sektora stojí na úrovni rokovaní medzi zdravotnými poisťovňami a samotnými poskytovateľmi. "To, že nás odkazujú na rokovania so zdravotnými poisťovňami, navyše, s dôvetkom, že dohoda bude závisieť od rozpočtu, považujeme za vrchol arogancie," dodal.

Návrh zvýšenia platov sestrám v ústavných zdravotníckych zariadeniach predstavili vo štvrtok (18. 8.) Lengvarský a minister financií Igor Matovič (OĽANO). Koeficient minimálnej mzdy sestrám bez praxe by sa mal podľa návrhu zvýšiť z 0,89 na jedennásobok priemernej mzdy, pri sestrách so špecializáciou zase z 1,06 na 1,1-násobku priemernej mzdy. Platy sa majú odvíjať aj od odpracovaných rokov. Má to byť predmetom verejnej diskusie.