Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Americkej armáde bol odovzdaný špeciálny letecký trenažér

Trenažér na výcvik posádok vojenských dopravných lietadiel. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Trenažér zabezpečuje simuláciu všetkých činností vykonávaných posádkou dopravného lietadla.

Trenčín 21. augusta (TASR) – Špeciálny letecký trenažér na výcvik posádok vojenských dopravných lietadiel odovzdalo dnes predstaviteľom americkej armády medzinárodné konzorcium zložené z trenčianskej spoločnosti Virtual Reality Media (VRM), Leteckých opravovní (LO) Trenčín a amerických spoločností Fidelity Technologies Incorporated a Aeronautical Systems Engineering (ASE).

"Trenažér G222 (C27) FLT bude slúžiť na výcvik posádok vzdušných síl Afganskej národnej armády v Afganistane a je jedným zo šiestich výcvikových zariadení dodaných zákazníkovi z USA. Trenažér zabezpečuje simuláciu všetkých činností vykonávaných palubným technikom posádky dopravného lietadla pri predletovej príprave, nakladaní materiálu, vyvážaní a upevnení materiálu v nákladovom priestore," povedal predseda predstavenstva spoločnosti VRM Július Berith s tým, že celková výška kontraktu s americkou armádou je okolo 20 miliónov dolárov a cena trenažéru, ktorý dnes odovzdali armáde, je asi 2,5 milióna dolárov.

Tu bude player


Ako povedal generálny riaditeľ spoločnosti Letecké opravovne Trenčín Milan Mutala, podobné objednávky sú cestou, akou by sa spoločnosť mala uberať. "Momentálne pracujeme asi na piatich zahraničných projektoch. Predtým, ako vznikol tento trenažér, museli sme urobiť kompletnú generálku trupu lietadla, hydrauliky a nákladného priestoru. Mechanické časti sme robili my, softvér bol v réžii našich partnerov," doplnil Mutala.

"Odovzdanie trenažéra je ďalším krokom k vybudovaniu bojaschopných a nezávislých Afganských leteckých síl. Spolupráca a podpora medzi Spojenými štátmi americkými a jeho spojencami, medzi ktoré patrí aj Slovensko, prispieva k stabilnej tranzícii v Afganistane," povedal americký veľvyslanec na Slovensku Theodore Sedgwick.

VRM spolu s oboma americkými spoločnosťami odovzdala na jar minulého roku americkej armáde špeciálnu protiteroristickú verziu simulátora transportných vrtuľníkov Mi-17, ktorý slúži na výcvik pilotov irackej armády. Hodnota vrtuľníkového simulátora bola viac ako štyri milióny eur.