Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Analytička: Výsledok volieb zrejme prinesie mäkší brexit a dohodu s EÚ

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V prospech "mäkšieho" brexitu podľa nej hovorí aj to, že konzervatívci zrejme vytvoria koalíciu s Demokratickou unionistickou stranou, najväčšou politickou stranou v Severnom Írsku.

Brusel 9. júna (TASR) – Plán Theresy Mayovej dosiahnuť "tvrdý" brexit sa výsledkom vo voľbách rozplynul a staronová britská premiérka sa bude musieť prispôsobiť prípadnému koaličnému partnerovi, povedala pre TASR analytička Tereza Novotná. To by na druhej strane mohlo uľahčiť dosiahnutie dohody medzi Londýnom a Európskou úniou o podmienkach odchodu Spojeného kráľovstva zo spoločenstva.

"Pôvodný plán Theresy Mayovej o tvrdom brexite sa zrejme neuskutoční, takže musí prísť na to, aké ústupky bude ochotná prijať voči komukoľvek, kto ju podporí," uviedla analytička.

V prospech "mäkšieho" brexitu podľa nej hovorí aj to, že konzervatívci zrejme vytvoria koalíciu s Demokratickou unionistickou stranou (DUP), najväčšou politickou stranou v Severnom Írsku. Tá sa chce s Úniou dohodnúť po dobrom, aby predišla vzniku "tvrdej" hranice s Írskom po brexite.

Novotná pripustila, že rokovania o brexite sa možno nezačnú 19. júna, ale je v záujme oboch strán, aby sa vyjednávania neposúvali. "Vždy sa môže zorganizovať len nejaké formálne zasadnutie. Znamená to ale, že do 19. júna musí byť jasné, kto bude vyjednávať na britskej strane, čo si myslím, že v tejto chvíli nie je jasné ani náhodou," konštatovala.

Všetko o predčasných voľbách v Británii: Pozrite si výsledky, reakcie, analýzy


Neočakáva, že vznikne vláda pod vedením opozičných labouristov, pretože liberálni demokrati, ktorí získali v dolnej komore parlamentu 12 kresiel, odmietajú byť súčasťou akejkoľvek koalície a na rozdiel od labouristov sú za zotrvanie v Únii. "Môže sa to stať, ale myslím si, že je to menej pravdepodobné, ako ďalšie predčasné voľby," zhrnula Novotná.

Theresa Mayová dnes oznámila, že zostane vo funkcii vďaka súhlasu kráľovnej Alžbety II. s vytvorením vlády. Chce ju vytvoriť spolu so severoírskou stranou DUP, ktorá má aktuálne desať členov v Dolnej snemovni britského parlamentu. Konzervatívci by spolu s DUP mali v 650-člennej snemovni tesnú väčšinu.

Od rýchlosti vytvorenia novej vlády záleží, či sa 19. júna podarí usporiadať prvé kolo rokovaní o brexite. Predseda Európskej komisie Jean Claude-Juncker dnes odmietol obavy, že by sa pre výsledok britských predčasných volieb mohli rokovania o brexite posunúť.