Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Analytické centrum MS SR: Dĺžka exekučného konania sa skrátila

Na archívnej snímke hovorca Bratislavy Peter Bubla. Foto: TASR - Pavol Zachar

Vďaka novele sa čiastočne naplnil zámer rovnomerného zaťaženia exekútorov.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Priemerná dĺžka exekučného konania sa od apríla 2017, keď vstúpila do praxe novela Exekučného poriadku, znižuje. Novela tiež priniesla vyššiu ochranu dlžníkov. Vyplýva to z analýzy Analytického centra Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

"Od vydania poverenia po ukončenie exekúcie spravidla prebieha samotná činnosť exekútora, čo tvorí najdlhší čas z celého konania. Exekúcia v takom prípade trvá v priemere desať mesiacov. Najdlhšie trvala exekúcia v období, keď zákon vstúpil do účinnosti. Naopak, najkratšie lehoty v exekúcii možno vidieť v prvej polovici roka 2021," spresnil hovorca MS Peter Bubla.

Vďaka novele sa čiastočne naplnil zámer rovnomerného zaťaženia exekútorov. Z analýzy vyplýva, že v priemere najviac zaťažení sú exekútori v obvode Krajského súdu Nitra (3378,87 veci na jedného exekútora), najmenej v obvode Krajského súdu Bratislava (1482,18 veci na jedného exekútora).

Novela zákona takisto podľa analýzy mohla pomôcť konsolidácii exekútorských úradov. Kým ku koncu roka 2016 bolo na Slovensku 323 exekútorských úradov, na konci roka 2020 ich bolo 266. "Pokles rovnako badať aj v prípade exekútorských koncipientov. Za obdobie rokov 2017 a 2020 nebol nikto vymenovaný za súdneho exekútora," spresnil Bubla.

Novela Exekučného poriadku priniesla vyššiu ochranu dlžníkov. Zlepšila procesnú ochranu, zvýšila sumy, ktoré nemožno exekúciou postihnúť a zaviedla možnosť uhradiť exekúciu do 2000 eur v splátkach, prípadne odložiť si exekúciu zo sociálnych dôvodov.

Analytická správa ukazuje aj nedostatky exekučného konania. Nie sú dostupné viaceré údaje do 31. marca 2017, nedajú sa preto porovnať dĺžky exekučných konaní pred novelou a po nej. Zároveň nie sú dostupné spoľahlivé údaje o vymožiteľnosti exekúcií, ani dáta na sledovanie dôvodov zastavenia exekúcií. "Analytické centrum odporúča posúdiť možnosť podrobnejšieho sledovania viacerých dát, ktoré by umožňovali hodnotiť a porovnávať dĺžku exekučného konania," dodal Bubla.