Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Analytik: Navýšenie základného imania VšZP hovorí o jej neefektívnosti

Na archívnej snímke analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Martin Vlachynský. Foto: TASR Jakub Kotian

Ďalších 145 miliónov eur, o ktoré má byť zvýšený zdravotnícky sektor z vyššieho výberu poistného, podľa Vlachynského nie je žiadnym navýšením.

Bratislava 23. marca (TASR) - Navýšenie základného imania Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) je "záchranou" štátnej poisťovne a priznaním totálnej neefektívnosti tejto štátnej inštitúcie, podvodom na všetkých poistencoch, ktorí v nej nie sú poistení a postupnou likvidáciou poistného trhu v prospech jej najslabšieho článku. Myslí si to analytik INESS Martin Vlachynský.

"VšZP sa už od roku 2016 pohybuje na hrane bankrotu. Daňoví poplatníci sa v rokoch 2010, 2020 a teraz 2022 poskladali už dokopy 385 miliónov eur na neustále zachraňovanie tejto inštitúcie. Je to doslova čierna diera na peniaze," uviedol pre TASR analytik.

Ďalších 145 miliónov eur, o ktoré má byť zvýšený zdravotnícky sektor z vyššieho výberu poistného, podľa neho nie je žiadnym navýšením. "Je to náhoda, ktorá vyplynula z iného ekonomického vývoja, než pôvodne odhadovala vláda. No vzhľadom k dramatickej situácii v Európe môže byť skutočný vývoj aj tak úplne iný za tri mesiace, než sa odhaduje dnes, preto by som s touto sumou operoval opatrne," skonštatoval Vlachynský. Obáva sa tiež, že ekonomická neistota v Európe po útoku na Ukrajinu výrazne stúpla, preto podľa neho treba brať všetky predikcie s rezervou.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) v utorok oznámil, že do zdravotníctva má v tomto roku prísť navyše 365 miliónov eur. Vyššia platba za štátnych poistencov má priniesť 100 miliónov eur, zároveň sa má zvýšiť základné imanie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne o 120 miliónov eur. Ďalších 145 miliónov eur má priniesť vyšší výber poistného.