Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Plánom na výstavbu plynovodu Eastring rastie staronová konkurencia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zdalo sa, že Rusi zastavením South Streamu rezignovali na budovanie plynárenskej infraštruktúry priamo na európskom kontinente. Koniec koncov, dodávky plynu do Číny si vyžiadajú nemalé investície.

Bratislava 8. marca (TASR) - Plánom na výstavbu plynovodu Eastring rastie staronová konkurencia. "Bratríčkovanie Moskvy a Budapešti neveští nič dobré pre naše snahy o udržanie pozície Slovenska ako dôležitej plynárenskej tepny Európy," uviedol pre TASR analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

"Po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin v novembri minulého roka ohlásil v Ankare presmerovanie projektu South Stream (Južný prúd) do Turecka, šance nášho prepravcu na výstavbu plynovodu Eastring sa značne posilnili," poznamenal.

"Velikášsky" ruský plynovod mal podľa neho byť zavŕšením úsilia o úplné obídenie Ukrajiny, čo by, samozrejme, negatívne ovplyvnilo aj príjmy pološtátneho Eustreamu. "Nové vedenie spoločnosti Eustream však prijalo hodenú rukavicu a projektom Eastring chcelo Balkán prepojiť so zvyškom Európy práve cez našu infraštruktúru. Keďže Rusi svoje pôvodné návrhy, aj pre nevôľu Európskej komisie, urazene zmietli zo stola, Eastring sa razom zaradil medzi reálne riešenia," konštatoval.

"Následne sa manažment posilnil o silnú persónu, bývalého českého premiéra Mirka Topolánka a brázdiac Európu a slovenskú administratívu začali lobovať. A celkom úspešne. Projekt sa dostal na rokovanie vlády SR, minister Pavol Pavlis ho v Bruseli zaradil medzi národné priority a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák vychválil pred svojím rezortným kolegom z Bulharska. Možno ešte očakávať podporu slovenského eurokomisára Maroša Šefčoviča, avšak tu sa nateraz dobré správy končia," povedal analytik.

Zdalo sa, že Rusi zastavením South Streamu rezignovali na budovanie plynárenskej infraštruktúry priamo na európskom kontinente. Koniec koncov, dodávky plynu do Číny si vyžiadajú nemalé investície. "Po tohtoročnej februárovej návšteve prezidenta Putina u maďarského premiéra Viktora Orbána je, zdá sa, všetko inak. Nielenže budú Maďari nasledujúcich päť rokov nakupovať ruský plyn za výhodných podmienok, ale nevzdali sa ani myšlienky zarábať na jeho preprave. Putin a Orbán tak deklarovali záujem na nájdení alternatívneho riešenia a nakoniec dospeli k myšlienke "nového" South Streamu začínajúceho v Turecku, križujúceho Grécko, Macedónsko, Srbsko, Maďarsko a končiaceho opätovne v Rakúsku," upozornil.

Rusi podľa Badidu možno len "blufujú", veď súčasná ekonomická situácia im veľmi nepraje, ale dosť na to, aby zneistili potenciálnych investorov súťažiacich projektov, napríklad "slovenského" Eastringu. "Ak by však ich plány boli skutočne reálne, majú jednu významnú konkurenčnú výhodu, a to, že vlastnia plyn a objednávajú si prepravné kapacity. Stavať sa totiž bude len ten plynovod, ktorý má najväčšiu šancu si na seba zarobiť. Nestačí len rúry zakopať do zeme, treba ich aj naplniť. A dnes v Európe dlhodobé kontrakty na prepravu plynu v zásade uzatvárajú len Rusi," dodal.