Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Analytik: Pri drahých liekoch je potrebné skúmať najmä ich prínos

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pripomenul, že zdravotníctvo musí pracovať s obmedzenými zdrojmi. Čím viac zdrojov pôjde na bežné lieky, tým menej ostane na nové drahé lieky a technológie.

Bratislava 11. júna (TASR) - Na trh prichádza čoraz viac veľmi drahých liekov. Potrebné je do budúcnosti nastaviť kvalitný proces posudzovania prínosov a nákladov nových liekov. Pre TASR to uviedol analytik Martin Vlachynský z Inštitútu ekonomických a sociálnych štúdií (INESS).

Ceny liekov sa pohybujú v desiatkach až stovkách tisíc eur. "Preto musia byť v systéme nielen prísne pravidlá, ale aj kvalitné mechanizmy na ich vykonávanie. To znamená napríklad kvalitný proces posudzovania prínosov a nákladov nových liekov. Drvivá väčšina týchto liekov kupuje pacientom niekoľko mesiacov kvalitnejšieho života naviac," priblížil Vlachynský.

Pripomenul, že zdravotníctvo musí pracovať s obmedzenými zdrojmi. Čím viac zdrojov pôjde na bežné lieky, tým menej ostane na nové drahé lieky a technológie. "V súčasnosti sme skôr svedkami toho, že peniaze sa míňajú bez posúdenia prínosov. Príkladom je zrušenie doplatkov za lieky, ktoré ušetrí stotisícom ľudí pár eur, ale tým zároveň zníži zdroje pri vážnych prípadoch. Ak budeme chcieť do budúcna viac špičkových, ale drahých liekov, musíme sa zmieriť s tým, že pri triviálnych diagnózach musíme prevziať časť zodpovednosti, vrátane finančnej, ako pacienti na seba a dostupné zdroje nechať pre vážne chorých," skonštatoval Vlachynský.

Analytik a bývalý šéf Inštitútu zdravotníckej politiky Martin Smatana v druhej polovici mája na sociálnej sieti uviedol, že na Slovensku nie je dostupná veľká časť onkologických liekov, ktoré hodnotia európski experti ako lieky s najväčším prínosom. Odvolal sa pritom na poslednú správu AIFP.

Tá poukazuje na to, že za posledný rok sa dostupnosť liekov na rakovinu na Slovensku nezlepšila. Hovorí, že celkovo je z 95 moderných liekov na onkologické ochorenia registrovaných cez Európsku liekovú agentúru (EMA) v rokoch 2011 až 2020 v SR dostupná len tretina z nich, konkrétne 31 liekov. Kým v minulom roku napríklad v Rumunsku pribudlo 11 nových štandardne hradených liekov, v Česku ich bolo osem. Na Slovensku však v tomto období pribudol len jeden liek.