Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Analytik: Vyzerá to tak, že zvýšenie platov učiteľov si vláda nepraje

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Výrazné zvýšenie platov učiteľov by mala byť podľa analytika Michala Rehúša pre vládu jednoznačná priorita.

Bratislava 7. júna (TASR) - Dohoda na zvýšení platov učiteľov je v kompetencii politikov z vládnej koalície. Mali by sa dohodnúť bez nedôstojných verejných sporov. Súčasný stav totiž pôsobí dojmom, že zvýšenie učiteľských platov si nikto z vrcholných vládnych politikov nepraje. Pre TASR to v súvislosti s nezhodami pri téme zvyšovania platov v školstve uviedol analytik Centra vzdelávacích analýz Michal Rehúš.

"Ich vzájomné verejné hádky akoby slúžili len na to, aby preniesli zodpovednosť za nezvyšovanie platov jeden na druhého," povedal analytik. Ako ďalej poukázal, je to však ich spoločná zodpovednosť a ani minister školstva, minister financií či predseda vlády sa nemôžu zbaviť zodpovednosti za situáciu v školstve.

Výrazné zvýšenie platov učiteľov by mala byť podľa analytika pre vládu jednoznačná priorita. "Ak k nemu nedôjde, finančná situácia vyučujúcich sa pre vysokú infláciu zhorší. Okrem toho už dlhodobo učitelia na Slovensku zarábajú v porovnaní s ich kolegami v ostatných krajinách Európskej únie alebo OECD takmer najmenej," uviedol Rehúš. Dôstojné platy si pedagógovia podľa neho za svoju prácu zaslúžia. "Ak k zvýšeniu nedôjde, hrozí, že zo školstva odídu viacerí súčasní zamestnanci a noví učitelia neprídu," povedal.

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek v pondelok (6. 6.) poznamenal, že avizované protestné zhromaždenie naplánované na 15. júna v Bratislave zatiaľ neodvolávajú. "Odborársky protest je v súčasnej situácii na mieste. Zdá sa, že bez hromadných nátlakových akcií k zvýšeniu platov pracovníkov v školstve nedôjde. Na ich dôstojných pracovných podmienkach by však malo záležať celej spoločnosti," uzavrel Rehúš.