Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Analýza: Dopyt po učiteľoch rastie, v núdzi sú najmä základné školy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Najžiadanejší sú uchádzači so zameraním na fyziku, matematiku a informatiku, uviedla Richterová.

Bratislava 8. júna (TASR) - Dopyt po nových učiteľoch sa opäť zvyšuje. V máji bolo zverejnených takmer 680 pedagogických ponúk a ďalších 181 za prvých šesť júnových dní. Školy aktuálne uverejňujú najvyššie počty pracovných inzerátov pre učiteľov. Potvrdzujú to čísla portálu Edujobs.sk, na ktorom môžu školy uverejňovať svoje ponuky. TASR o tom informovala PR manažérka Profesie Nikola Richterová.

Oproti vlaňajšiemu máju stúpol počet o 266 ponúk. Školy uverejňujú najviac pracovných inzerátov každoročne práve v období apríla, mája, júna. Po týchto troch mesiacoch eviduje Edujobs.sk vyšší počet ponúk ešte v auguste. "Až 65 percent spomedzi všetkých ponúk uverejnili základné školy (ZŠ). Na celom Slovensku je aktuálne najvyšší dopyt po učiteľoch druhého stupňa. Najžiadanejší sú uchádzači so zameraním na fyziku, matematiku a informatiku," uviedla Richterová.

Najvyšší dopyt po nových učiteľoch vidieť v Bratislavskom kraji, kde sa nachádza takmer polovica zo všetkých pracovných príležitostí. Na druhom mieste je trnavský región. Tam je zhruba 12 percent z celej ponuky. "Školy, ktoré potrebujú nových učiteľov, však narážajú na jednu veľkú prekážku. Tou je nízky počet záujemcov o učiteľské pozície," poznamenala Richterová. Kým v máji 2020 zareagovalo na jednu takúto pracovnú ponuku takmer deväť ľudí, aktuálne je to necelých päť.

Vyšší záujem uchádzačov vidieť aj pri nepedagogických pozíciách. Tam v máji platilo, že na jeden inzerát zareagovalo 16 záujemcov. "Najväčší záujem je najmä o pozície na recepcii, informátorov, pracovnú silu na upratovanie a údržbu či administratívne a ekonomické pozície, ako sú sekretár riaditeľa, hospodár či účtovník," uzavrela Richterová.