Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Analýza o prípadnom zlúčení letky MO a MV má byť hotová v blízkej dobe

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Myšlienku spájania letiek silových rezortov načrtla vláda vo svojom programovom vyhlásení.

Bratislava 31. mája (TASR) - O možnom zlúčení leteckých útvarov Ministerstva obrany (MO) SR a Ministerstva vnútra (MV) SR sa má rozhodnúť na základe výsledkov komplexnej analýzy, ktorá bude spracovaná v dohľadnej dobe. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Potrebu odbornej diskusie a neskôr ministerskej dohody zdôraznil aj hovorca MV SR Petar Lazarov. "Až na základe výsledkov odborných diskusií a neskôr aj ministerskej dohody bude možné dospieť ku konkrétnym záverom a krokom," dodal.

Myšlienku spájania letiek silových rezortov načrtla vláda vo svojom programovom vyhlásení. "Vláda SR zváži zlúčenie leteckých útvarov MO SR a MV SR na základe spracovanej analýzy," píše sa v ňom.

O možnom zlúčení leteckých útvarov sa diskutovalo v minulosti už viackrát. Myšlienku presadzoval z pozície ministra obrany Ľubomír Galko, konečné rozhodnutie vtedajšia vláda neprijala. Proti boli ministri vnútra Daniel Lipšic i jeho nasledovník Robert Kaliňák. Poukazovali hlavne na to, že Letecký útvar MV SR je civilnou letkou, ktorá sa riadi inými pravidlami ako vojenská. Argumentovali napríklad aj tým, že v krízových situáciách dostane civilná letka povolenie jednoduchšie ako vojenská.