Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Školy uverejnili v lete viac pracovných ponúk ako vlani

Na snímke vyučovanie na ranči žiakov Základnej školy na Školskej ulici v Michalovciach 10. septembra 2020. Foto: TASR – Roman Hanc

Mimo národného projektu je zo strany škôl najväčší záujem o učiteľov 1. stupňa základných škôl, vychovávateľov a učiteľov materských škôl.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Slovenské školy a školské zariadenia uverejnili počas leta viac pracovných ponúk ako vlani. Vyplýva to z analýzy portálu Edujobs.sk, ktorý patrí do portfólia spoločnosti Profesia. Množstvo inzerátov počas leta dokonca vytvorilo nový rekord za sedemročnú históriu portálu. TASR o tom informovala PR manažérka spoločnosti Profesia Nikola Richterová.

Od júna do konca augusta bolo na portáli Edujobs.sk uverejnených takmer 2200 pracovných ponúk, prostredníctvom ktorých hľadali školy pedagogických zamestnancov. Pracovný portál eviduje oproti minulému roku výrazný nárast. "Počas leta išlo o najvyšší počet ponúk za sedemročnú históriu Edujobs.sk. Stalo sa tak aj napriek pandémii," uviedla Richterová.

Nový koronavírus výrazne ovplyvnil trh práce a mieru nezamestnanosti. Zmeny, ktoré nastali, spôsobili, že na ponuky práce reaguje viac ľudí. Táto skutočnosť platí aj v školstve. "Záujem stúpol výrazne iba pri nepedagogických pozíciách. Kým minulý rok zareagovalo na jednu takúto ponuku práce v priemere 12 ľudí, aktuálne je to 20," poznamenala Richterová. Pri učiteľských pozíciách je nárast záujmu menej výrazný. Vlani v priemere platilo, že na jeden učiteľský inzerát práce zareagovalo šesť uchádzačov, v súčasnosti je to takmer deväť. Kým školy každoročne zvyšujú svoj dopyt po nových pedagógoch, na vrchole rebríčka v záujme ľudí skončila pozícia upratovačky. Nasledujú vychovávatelia, pedagogickí asistenti, ekonómovia a angličtinári na stredných školách.

Jeden z dôvodov, prečo počet inzerátov podľa Richterovej stúpol medziročne o 42 percent, je aj súčasná iniciatíva ministerstva školstva, ktorá má zabezpečiť do škôl nových zamestnancov na pozície pedagogických asistentov, špeciálnych pedagógov, školských psychológov a sociálnych pedagógov. Čísla portálu Edujobs.sk ukazujú, že dopyt škôl po nových zamestnancoch na tieto profesie výrazne stúpol.

Mimo národného projektu je zo strany škôl najväčší záujem o učiteľov 1. stupňa základných škôl, vychovávateľov a učiteľov materských škôl. Spomedzi regiónov je podľa Richterovej najviac ponúk v Bratislavskom kraji. Z celkovej ponuky ide o 40 percent. Za Bratislavským krajom nasleduje Trnavský, Košický a Prešovský kraj.