Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ananás je bohatý na vitamíny, enzýmy aj antioxidanty

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Ananás podľa RÚVZ pomáha pri tráviacich ťažkostiach, ako je pálenie záhy, plynatosť, hnačka a vracanie.

Bratislava 3. januára (TASR) - Ananás ako tropické ovocie je bohatý na množstvo vitamínov, enzýmov a antioxidantov. Je vhodný na posilnenie imunity či podporu trávenia. Na sociálnej sieti to uviedol Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

"Konzumáciou tohto ovocia môžeme posilniť imunitný systém, vybudovať silné kosti a zároveň podporiť trávenie," vymenoval RÚVZ. Poukázal na to, že hoci je ananás sladký, obsahuje málo kalórií. Má vysoký podiel vitamínu C a mangánu, vlákniny a bromelaínu. "Bromelaín je enzým, ktorý štiepi bielkoviny," vysvetlil RÚVZ.

Ananás podľa RÚVZ pomáha pri tráviacich ťažkostiach, ako je pálenie záhy, plynatosť, hnačka a vracanie. "Veľký význam má pri prevencii a liečbe trombózy, znižuje zrážanlivosť krvi a znižuje krvný tlak. Má protizápalové účinky a odbúrava cholesterolové usadeniny zo stien ciev," priblížil RÚVZ.

Ananás je tiež dobrým zdrojom kyseliny listovej a vitamínu B1 a B6. Zastavuje rast rakovinových buniek a zabraňuje tvorbe metastáz. "Je výborným pomocníkom v boji proti obezite," dodal RÚVZ.