Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Novým slovenským prezidentom sa stane Andrej Kiska

Na snímke kandidát na prezidenta SR Andrej Kiska máva na krátkom brífingu vo svojej volebnej centrále počas volebnej noci po druhom kole voľby prezidenta SR 29. marca 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré dnes zverejnila Ústredná volebná komisia.

Bratislava 30. marca (TASR) - Víťazom druhého kola prezidentských volieb je a novým slovenským prezidentom sa stane Andrej Kiska, ktorého volilo 59,38 percenta ľudí. Jeho protikandidát Robert Fico získal podporu 40,61 percenta voličov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré dnes zverejnila Ústredná volebná komisia (ÚVK).

V absolútnych číslach volilo A. Kisku 1.307.065 a R. Fica 893.841 obyvateľov. Volebná účasť dosiahla 50,48 percenta. Voliči vhodili do urny 2.223.812 hlasovacích lístkov. Platných bolo 98,96 percenta (2.200.906), neplatných bolo 23.806 hlasovacích lístkov. Vyššia volebná účasť bola v mestách, pričom najvyššia účasť bola vo volebnom obvode Senec, kde dosiahla 60,88 percenta. Naopak, najnižšia volebná účasť bola vo volebnom obvode Trebišov 38,78 percenta.

Obcou s najvyššou volebnou účasťou 94,11 percenta bol Šarbov (volebný obvod Svidník), kde je len 32 voličov. Najmenej ľudí sa do volieb zapojilo na košickom Luník IX, kde prišlo k urnám 6,12 percenta voličov.



A. Kiska aj R. Fico vo svojich rodiskách vyhrali s náskokom

Voliči v mestách, odkiaľ pochádzajú Andrej Kiska aj Robert Fico (Smer-SD), sa v sobotňajšom (29.3.) druhom kole prezidentských volieb rozhodli pre svojich rodákov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

V Poprade získal víťaz volieb Andrej Kiska 72,18 percenta voličských hlasov, premiér Robert Fico iba 27,81 percenta.

Fica v rodných Topoľčanoch podporilo 55,05 percenta voličov, Kisku 44,94 percenta.

Voľby prebehli pokojne

"Z pohľadu ministerstva vnútra voľby prebehli pokojne a nerušene. Priebeh voľby nebol ničím narušený," uviedla zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová. Ako dodala, opatrenia, ktoré ministerstvo vykonalo pred druhým kolom volieb, sa osvedčili. Poľa slov predsedníčky Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmily Benkovičovej spracovanie výsledkov volieb bolo profesionálne, korektné a bezproblémové.

Andrej Kiska sa ujme funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, keď sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.



Na snímke sprava predsedníčka Štatistického úradu Slovenskej republiky Ľudmila Benkovičová, zapisoveteľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová, členovia ÚVK Peter Nyilfa a Tomáš Caban.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Fotogaléria: Volebná noc v centrále Andreja Kisku

Fotogaléria: Andrej Kiska volil prezidenta SR


.
.

Kiska získal najviac hlasov v obvodoch južného Slovenska

Na snímke volebná komisia čaká na voličov v 2. kole voľby prezidenta Slovenskej republiky v sobotu 29. marca 2014 vo volebnej miestnosti v budove základnej školy na ul. Komenského v Trebišove.
Foto: TASR/Roman Hanc
Budúci slovenský prezident Andrej Kiska získal najviac hlasov v obvodoch južného Slovenska. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov druhého kola prezidentských volieb, ktoré sa konalo v sobotu 29. marca.

Najviac voličov hlasovalo za Kisku vo volebných obvodoch Dunajská Streda (92,74 %), Komárno (86,53 %), Senec (77,21 %), Bratislava (74,16 %). Naopak, najmenej ľudí ho volilo vo volebných obvodoch na Kysuciach a na východe Slovenska. Konkrétne ide o obvody Čadca (32,5 %), Svidník (34,03 %), Vranov nad Topľou (36,82 %) a Stropkov (38,24 %).

Čo sa týka obcí, najviac volili Kisku obyvatelia obce Vrbová nad Váhom (98,93 %) v obvode Komárno, v obci Prša (98,68 %) v obvode Lučenec a v obci Horné Mýto (98,09 %) v obvode Dunajská Streda. Najmenej občanov hlasovalo za Kisku v obci Ondavka (6,25 %) v obvode Bardejov, v Novej Sedlici (6,81 %) v obvode Humenné, a v obci Poproč (7,14 %) v obvode Rimavská Sobota.

Zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová uviedla, že pre obe kolá voľby prezidenta bolo vydaných okolo 450.000 voličských preukazov, 9.264.000 hlasovacích lístkov a taký istý počet obálok.

.
Profil Andreja Kisku

Narodil sa 2. februára 1963 v Poprade. Vyštudoval Elektrotechnickú fakultu Slovenskej vysokej školy technickej (SVŠT, dnes STU) v Bratislave. Po ukončení štúdia pracoval ako projektant v spoločnosti Naftoprojekt v Poprade. V roku 1990 odišiel skúšať šťastie do USA s plánom natrvalo sa tam usadiť. Po roku a pol sa však vrátil na Slovensko s veľkou chuťou podnikať. Založil svoju prvú spoločnosť, ktorá sa zaoberala dovozom, veľkoobchodom a maloobchodom so šperkami a prišiel o všetky svoje úspory.

Od roku 1996 postupne spoluzakladal splátkové spoločnosti Tatracredit, Triangel a neskôr aj Quatro, ktoré viedol a spravoval spolu s bratom. V roku 2005 kúpila tieto spoločnosti VÚB banka a zlúčila ich pod názov Consumer Finance Holding, kde Andrej Kiska pôsobil do roku 2007 ako člen predstavenstva tejto spoločnosti.

Neziskovú organizáciu Dobrý Anjel založil Andrej Kiska v roku 2006 s priateľom. Charitatívna organizácia Dobrý Anjel pomáha pravidelnými mesačnými finančnými príspevkami rodinám s deťmi, ktoré sa vinou závažného, život ohrozujúceho ochorenia dostali do ťažkej finančnej situácie. Pôsobil v nej ako predseda správnej rady do mája 2013, keď sa funkcie vzdal. Od júna 2013 ho na tomto poste nahradila manželka Martina Kisková. V roku 2011 založil organizáciu Dobrý Anjel aj v Českej republike.

Kiska je autorom publikácií Vezmi život do svojich rúk a Cesta manažéra z pekla alebo Ako robiť charitu úspešne a so srdcom.

V roku 2006 získal od predplatiteľov týždenníka Trend ocenenie Manažér roka a je držiteľom ocenenia Krištáľové krídlo za rok 2011 v kategórii filantropia.

Andrej Kiska bol občianskym kandidátom v priamej voľbe prezidenta SR v roku 2014. Víťazom prvého kola voľby prezidenta SR 15. marca 2014 sa stal Robert Fico, ktorého volilo 28 percent ľudí (531.919 hlasov). Do druhého kola postúpil aj Andrej Kiska. Tomu hlas odovzdalo 24 percent voličov (455.996 hlasov). Volebná účasť bola 43,4 percenta.