Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Andrejuvová: Odobratie benefitov komunistickým predstaviteľom je možné

Na snímke poslankyňa NR SR Anna Andrejuvová (OĽaNO), foto z archívu. Foto: TASR - Pavol Zachar

Zákon prijali poslanci Národnej rady (NR) SR v júni minulého roka. ÚS prijal ich návrh na ďalšie konanie, posúdi ďalej pritom, či právna úprava je v súlade s Ústavou SR.

Bratislava 3. marca (TASR) - Parlament považuje odobratie nezaslúžených benefitov predstaviteľom komunistického režimu za morálne aj právne možné a správne. Postup Ústavného súdu (ÚS) SR sa dal očakávať. Pre TASR to uviedla predkladateľka zákona o odobratí nezaslúžených benefitov predstaviteľom komunistického režimu Anna Andrejuvová (OĽANO). Ústavný súd v stredu (2. 3.) rozhodol o pozastavení účinnosti zákona. Na ÚS legislatívu napadli opoziční poslanci, ústavní sudcovia návrh prijali na ďalšie konanie.

"Len pripomeniem, že rôzne privilégiá, nadštandardné odmeňovanie a vyššie starobné a výsluhové dôchodky boli zamestnancom bezpečnostných zložiek poskytované komunistickým režimom preto, lebo činnosť bezpečnostných zložiek bola - a mimochodom, ako to vidíme aj dnes v nedemokratických krajinách, vždy je - kľúčová pre udržanie totalitného režimu," skonštatovala pre TASR Andrejuvová.

Zákon prijali poslanci Národnej rady (NR) SR v júni minulého roka. ÚS prijal ich návrh na ďalšie konanie, posúdi ďalej pritom, či právna úprava je v súlade s Ústavou SR.

Zo zákona vyplýva zníženie dôchodkov predstaviteľom bývalého komunistického režimu a niekdajších bezpečnostných zložiek. ÚS v tejto súvislosti konštatoval, že sociálne či dôchodkové dávky, ktoré jednotlivec poberá, predstavujú jeho majetok. Právna úprava preto predstavuje právny základ pre obmedzenie tohto majetku vo forme zníženia dôchodku. "Ústavný súd však musí predísť tomu, aby osobám bolo do ich majetku zasiahnuté predtým, ako príde k posúdeniu ústavnosti napadnutého zákona. Osobitne, ak ide o kategóriu poberateľov dôchodku, pri ktorej často tento dôchodok tvorí jediný zdroj príjmu. Na to práve slúži aj inštitút dočasného pozastavenia účinnosti právneho predpisu," uviedol ÚS k rozhodnutiu.

Legislatívu kritizoval opozičný Smer-SD, výhrady mala aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Koaliční poslanci pri legislatíve hovorili o zabezpečení spravodlivosti.