Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

ANS a AŠN vyzvali vládu a lekárskych odborárov na spoločné rokovanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Asociácie pripomenuli, že už dlhodobo upozorňujú na deficit finančných prostriedkov pre zdravotníctvo a nízke mzdové podmienky pre zdravotníkov.

Bratislava 15. november (TASR) - Asociácie štátnych nemocníc (AŠN) SR a Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) vyzvali predstaviteľov vlády a lekárskych odborárov na spoločné rokovanie k aktuálnej situácii v zdravotníctve. Ponúkli tiež účasť pri hľadaní kompromisu. TASR o tom informoval riaditeľ kancelárie ANS Miroslav Valaštík.

"Akceptovať možnosť hromadných výpovedí lekárov v dobe, keď už čelíme ich nedostatku, je hazardovaním so zdravím pacientov. Odmietame, aby sa stali obeťou neúspešných rokovaní medzi vládou SR a LOZ. Za jediné možné riešenie preto považujeme diskusiu za spoločným stolom a hľadanie konsenzu, ktorý umožní zlepšenie súčasnej kritickej situácie v zdravotníctve," skonštatovali asociácie.

Pripomenuli, že už dlhodobo upozorňujú na deficit finančných prostriedkov pre zdravotníctvo a nízke mzdové podmienky pre zdravotníkov. "Rovnako tak rozumieme frustrácii lekárov, ale aj ostatných zdravotníckych profesií, na ktorých sa v téme spravodlivého ohodnotenia často zabúda, aj napriek ich obrovskému nasadeniu," dodali.

Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme. V tejto súvislosti zvolávajú na štvrtok (17. 11.) protestné zhromaždenie za záchranu zdravotníctva.