Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Valaštík: Niektoré nemocnice stále nedostali financie za pandémiu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Asociácia nemocníc Slovenska tvrdí, že Ministerstvo zdravotníctva podklady spracovalo a zaslalo v polovici mája na podpis o uvoľnenie prostriedkov Ministerstvu financií SR.

Bratislava 17. júna (TASR) - Niektorým nemocniciam združeným v Asociácii nemocníc Slovenska (ANS) neboli doteraz vyplatené finančné prostriedky za február až apríl tohto roka. Určené boli na hospodársku mobilizáciu v súvislosti s vyhlásením núdzového stavu na zabezpečenie riešenia druhej vlny pandémie nového koronavírusu. TASR o tom informoval riaditeľ Kancelárie ANS Miroslav Valaštík.

ANS tvrdí, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR podklady spracovalo a zaslalo v polovici mája na podpis o uvoľnenie prostriedkov Ministerstvu financií SR.

"Tieto prostriedky v tejto dobe chýbajú v rozpočtoch nemocníc a dostávajú ich do situácií, keď nemajú na včasné uhrádzanie záväzkov voči dodávateľom, čo následne spôsobuje problémy pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti," uviedla asociácia.

V tejto súvislosti sa obrátila aj na ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO).

Ako v reakcii pre TASR uviedol tlačový odbor Ministerstva financií SR, rezort zaslal žiadosti o uvoľnenie prostriedkov na úhradu výdavkov subjektom hospodárskej mobilizácie za mesiace február až apríl 2021 v sume 48.366.025 eur, a to 24. mája a 9. júna. "MF SR požadovanú sumu akceptovalo a rozpočtovým opatrením z dňa 14. júna 2021 uvoľňuje danú sumu pre Ministerstvo zdravotníctva SR," dodal rezort financií.