Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

ANS odmieta zníženie platieb zdravotných poisťovní pre nemocnice

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Zdravotnícke zariadenia by tak podľa nej nemali dostatok zdrojov na vyplácanie miezd zamestnancom.

Bratislava 11. mája (TASR) - Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) nesúhlasí s návrhom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) znížiť financie určené poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Zdravotnícke zariadenia by tak podľa nej nemali dostatok zdrojov na vyplácanie miezd zamestnancom. TASR o tom informovala samostatná organizačná pracovníčka ANS Elena Močilanová.

"Memorandum uzatvorené medzi vládou a Lekárskym odborovým združením priamo zaväzuje vládu vyčleniť finančné prostriedky určené na zvýšenie miezd lekárov a lekárok v slovenských nemocniciach. Ak by k tomu neprišlo a podľa návrhu ÚDZS by zdravotné poisťovne ešte znížili platby, znamenalo by to úplný rozvrat zdravotníctva a povestný klinec do jeho rakvy," skonštatovala asociácia.

Pri súčasnom nedostatku sestier a lekárov ich treba podľa ANS motivovať. "Takéto návrhy by v praxi znamenali presný opak," podotkla. Poukázala na to, že sa dlhodobo upozorňuje na nedostatok financií v zdravotníctve. "Oproti okolitým krajinám dáva Slovensko na tento sektor výrazne menej prostriedkov," doplnila. Na zabezpečenie kvalitnej a dostupnej zdravotnej starostlivosti je podľa nej nevyhnutné stabilné a predvídateľné financovanie.

Zdravotné poisťovne vykázali podľa ÚDZS ku koncu marca stratu 69 miliónov eur. Najväčšiu vykázala štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), a to 50,2 milióna eur, vlani zase skončila v strate 153,8 milióna eur. Úrad preto apeluje na VšZP, aby razantne upravila cenové podmienky voči poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a znížila tak náklady. Upozornil, že inak môže byť ohrozená jej platobná schopnosť.