Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Asociácia nemocníc Slovenska sa obáva kolapsu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Na možný kolaps poukázala aj Asociácia súkromných lekárov SR, a to z dôvodu nedostatku ochranných pomôcok.

Bratislava 20. marca (TASR) – Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) sa obáva, že v dôsledku usmernenia hlavného odborníka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre všeobecné lekárstvo môže dôjsť ku kolapsu nemocníc. Nemocnice dostávajú oznámenia od všeobecných lekárov o uzatváraní ambulancií pre fyzické návštevy pacientov. MZ SR pripomína, že aj naďalej poskytujú konzultácie, zabezpečujú predpis e-receptov a potvrdenia o práceneschopnosti.

Usmernenie hovorí o tom, že v situácii, keď personál všeobecnej ambulancie nedisponuje ochrannými pomôckami, uzatvorí ambulanciu pre fyzickú návštevu pacientov a o situácii informuje lekára samosprávneho kraja a krajského odborníka e-mailom, priblížil pre TASR rezort zdravotníctva. Zdôraznil ale, že všeobecný lekár naďalej poskytuje telefonické alebo iné elektronické konzultácie a ďalšiu agendu.

"ANS dôrazne upozorňuje, že v prípade realizácie uvedených krokov hrozí v blízkej dobe riziko kolapsu nemocníc, v dôsledku ktorého nebude zabezpečené poskytovanie zdravotnej starostlivosti v SR," uviedol v stanovisku riaditeľ kancelárie ANS Miroslav Valaštík. ANS združuje 75 malých a stredných nemocníc a iných zdravotníckych zariadení.

Na možný kolaps poukázala aj Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR, a to z dôvodu nedostatku ochranných pomôcok.

"Jednorazové rúška, plátené rúška, zopár rukavíc a návleky na topánky sú v boji s novým koronavírusom výsmechom. Žiadne respirátory, dezinfekcia a podobne," dodala ASL s dôvetkom, že problémom je aj vysoký vek viacerých ambulantných lekárov.

Asociácia pripomenula, že jej ambulancie sú legitímnou súčasťou systému zdravotnej starostlivosti a jej zamestnanci sú rovnako ohrození, ale aj viazaní usmernením hlavného hygienika, ako zamestnanci štátnych zariadení.