Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Asociácia nemocníc Slovenska víta schválenie zdravotníckej reformy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Za najdôležitejší považujeme zvýšenie finančných prostriedkov smerujúcich do celého sektora zdravotníctva, uviedla ANS.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Schválenie zdravotníckej reformy Národnou radou (NR) SR je podľa Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) len prvým krokom na ceste ku kvalitnejšej a dostupnej zdravotnej starostlivosti. Za kľúčový pre výsledok reformy ANS považuje najmä spôsob jej implementácie. TASR o tom informoval riaditeľ kancelárie ANS Miroslav Valaštík.

ANS tvrdí, že schválenie reformy je len začiatkom celého procesu, ktorého úspech bude závislý od viacerých faktorov. "Za najdôležitejší považujeme zvýšenie finančných prostriedkov smerujúcich do celého sektora zdravotníctva. To bude mať vplyv nielen na investície, ktoré pôjdu do modernizácie nemocníc, ale aj na počet zdravotného personálu a podmienky, v ktorých pracujú," uviedla ANS a opätovne zdôraznila, že pre zabezpečenie kvalitnej a dostupnej zdravotnej starostlivosti je stabilné a predvídateľné financovanie nevyhnutné.

Ďalším predpokladom úspechu reformy, ktorú v utorok (14. 12.) schválili poslanci NR SR, je podľa asociácie to, aby bolo nastavenie finálnej siete nemocníc založené na objektívnych a transparentných dátach. "Zároveň však musí zohľadňovať regionálne špecifiká a reflektovať skutočný dopyt po zdravotnej starostlivosti za garancie jej dostupnosti. Len v takomto prípade prijatá reforma skutočne zlepší kvalitu a dostupnosť slovenského zdravotníctva," vysvetlila ANS.