Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

ANS vyčíta, že financie z plánu obnovy pôjdu len do štátnych nemocníc

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Valaštík hovorí, že takéto opatrenie robí z veľkej časti slovenských pacientov, ktorí žijú v regióne s "neštátnou" nemocnicou, občanov druhej kategórie.

Bratislava 17. marca (TASR) – Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) kritizuje, že financie z plánu obnovy by mali ísť len do vybraných nemocníc, ktorých zriaďovateľom je Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Ako v stredu TASR informoval riaditeľ Kancelárie ANS Miroslav Valaštík, žiadajú o jeho prehodnotenie.

Hovorí, že takéto opatrenie robí z veľkej časti slovenských pacientov, ktorí žijú v regióne s "neštátnou" nemocnicou, občanov druhej kategórie. Pýta sa preto, či si títo pacienti nezaslúžia nové alebo zrekonštruované budovy nemocníc a kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť.

ANS odmieta, aby najväčšie investície do zdravotníckej infraštruktúry Slovenska v histórii tejto krajiny smerovali len do niektorých vybraných nemocníc a regiónov. "Tieto prostriedky majú byť použité do zdravotníckych zariadení, ktorých výber bude podliehať v prvom rade kritériu ich dôležitosti a úlohy v nemocničnej sieti, a nie na základe toho, kto je ich zriaďovateľom alebo majiteľom," zdôrazňuje.

Pred rozhodnutím o investíciách sa preto podľa Valaštíka má vykonať optimalizácia siete nemocníc a na základe jej výsledkov má byť rozhodnuté o alokácií 1,1 miliardy eur do nemocničnej infraštruktúry. Doplnil tiež, že aj pandémia nového koronavírusu ukazuje, že v slovenskom zdravotníctve pracujú desaťtisíce zdravotníkov, ktorí si zaslúžia pracovať v moderných a kvalitných podmienkach bez ohľadu na zriaďovateľa.

ANS združuje 78 malých a stredných nemocníc a iných zdravotníckych zariadení. Zdravotnícke zariadenia združené v ANS zamestnávajú približne 27.300 zamestnancov.