Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Asociácia nemocníc Slovenska chce návrat k pôvodnej preskripcii liekov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Táto byrokratizácia opäť rozvírila hladinu nespokojnosti už tak reálne preťaženého zdravotného systému a personálu, skonštatovala asociácia.

Bratislava 14. január (TASR) - Ani Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) nesúhlasí s novelou upravujúcou podmienky predpisovania liekov, platnou od začiatku roka. Žiada pozastaviť jej platnosť a návrat k pôvodnému spôsobu preskripcie. Zároveň požaduje celý zákon podrobiť kritickej širokej diskusii. TASR o tom informoval riaditeľ kancelárie ANS Miroslav Valaštík.

"Nemocnice združené v ANS, ktoré sú pri prebiehajúcich vlnách pandémie v rámci poskytovania akútnej zdravotníckej starostlivosti na hrane svojich možností, sa ohradzujú voči vykonateľnosti tohto zákona, keď z nášho pohľadu dochádza reálne k ohrozeniu poskytovania adekvátnej zdravotnej starostlivosti," uviedla asociácia v stanovisku. Dodala, že svojim členom odporučí pokračovať počas prechodného obdobia do konca februára v preskripcii spôsobom platným do 31. decembra 2021.

ANS poukázala na to, že cez systém elektronického zdravotníctva špecialista nemá možnosť vidieť celú preskripciu. Upozornila, že preto môže z nevedomosti dôjsť k duplicitám v liečbe, nežiadúcim interakciám, a tak k ohrozeniu zdravia pacienta.

"Táto byrokratizácia opäť rozvírila hladinu nespokojnosti už tak reálne preťaženého zdravotného systému a personálu," skonštatovala ANS. Zdravotníci podľa jej slov považujú neodborný zásah do legislatívy za úder pod pás a ďalšie zaťaženie špecializovaných ambulancií a nemocníc administratívou namiesto toho, aby mohli svoj čas venovať pacientom.

Zmeny v predpisovaní liekov kritizujú viacerí predstavitelia odborných lekárskych spoločnosti a hlavní odborníci Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. V liste vyzvali ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), aby pozastavil jej účinnosť a inicioval diskusiu dotknutých strán. MZ SR reagovalo, že je v tejto súvislosti naďalej otvorené diskusii.