Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

ANS žiada podľa ÚDZS dofinancovanie neštandardne, asociácia to odmieta

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Považujeme za nepochopiteľné a zároveň za prekračovanie svojich právomocí, aby ÚDZS verejne útočil na organizáciu zastupujúcu viac ako 80 slovenských nemocníc, uviedla Asociácia nemocníc Slovenska.

Bratislava 21. marca (TASR) - Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) žiada dofinancovanie neštandardným spôsobom. Tvrdí to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktorý spochybnil aj oprávnenie Rady ANS konať v mene asociácie. ANS kritiku odmieta. Nesúhlasí ani so spochybňovaním nároku nemocníc na prisľúbené prostriedky, považuje to za zradu zdravotníkov a pacientov.

"Žiadosť ANS o dodatočné financovanie v sume 238 miliónov eur zo štátneho rozpočtu má aj morálny rozmer, keďže toto združenie reprezentuje naďalej vo funkcii prezidenta Marián Petko. Ten bol Špecializovaným trestným súdom spolu s ďalšími osobami ešte v decembri minulého roka odsúdený za korupciu v súvislosti s dohadzovaním zákaziek na obnovu nemocnice, pričom celkové vyčíslené škody mali presiahnuť 600.000 eur," uviedol úrad v stanovisku s tým, že v zdravotníctve by mali pôsobiť vo vysokých funkciách bezúhonní ľudia. Petko na súde vinu odmietal.

"Považujeme za nepochopiteľné a zároveň za prekračovanie svojich právomocí, aby ÚDZS verejne útočil na organizáciu zastupujúcu viac ako 80 slovenských nemocníc," uviedla ANS v reakcii. Oprávnenosť nárokov podľa nej opätovne potvrdili zo strany Ministerstva zdravotníctva SR, Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) a zdravotných poisťovní. "Napriek tomu doposiaľ nedošlo k uzatvoreniu zmluvných podmienok plne pokrývajúcich oprávnené náklady členov ANS," podotkla.

ÚDZS tiež upozornil, že posledné zhromaždenie členov ANS sa podľa webovej stránky asociácie konalo v roku 2019. Nie je tak podľa neho jasné, či má súčasná Rada ANS legitímne oprávnenie v mene asociácie konať. Asociácia akékoľvek spochybňovanie legitimity odmieta. Reagovala, že súčasný prezident Petko bol vo funkcii opätovne potvrdený Radou ANS na jeseň minulého roka.

Vyjadrenia úradu vníma asociácia ako snahu prekryť neschopnosť vedenia úradu, ktorý je symbolom krízy slovenského zdravotníctva. "Aj preto ANS urýchlene podnikne právne kroky, aby zabránila ďalším takýmto neopodstatneným útokom," doplnila.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a súkromné poisťovne Dôvera a Union nechceli vyjadrenie ÚDZS komentovať. Dôvera pre TASR podotkla, že ÚDZS dlhšie obdobie nepostupuje ako nezávislý úrad, ktorý by sa nestranne a nezaujato zaoberal zákonom zverenou agendou. "Aktuálne prebiehajúce rokovania so zástupcami ANS sú konštruktívne a vyvíjajú sa v záujme pacienta," doplnila VšZP pre TASR.