Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ANS žiada urýchlene vydať vyhlášku o prerozdeľovacom mechanizme

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Asociácia nemocníc Slovenska podotkla, že zdravotné poisťovne nemocniciam od začiatku roka poskytli len preddavky na krytie časti nákladov.

Bratislava 17. marca (TASR) - Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) apeluje na ministerstvo zdravotníctva, aby urýchlene vydalo vyhlášku o prerozdeľovacom mechanizme pre zdravotné poisťovne. Aktuálne platné dodatky s poisťovňami totiž nepokrývajú oprávnené nároky nemocníc a platia len do konca marca. Vyhláška má priniesť 238 miliónov eur určených pre členov asociácie.

"Zástupcovia zdravotných poisťovní na štvrtkových (16. 3.) rokovaniach opätovne potvrdili nárok 238 miliónov eur pre ANS, ktoré sú pripravené poskytnúť členom ANS po vydaní vyhlášky o rozpočtovom financovaní ministerstvom zdravotníctva," ozrejmil riaditeľ Kancelárie ANS Miroslav Valaštík. Pripomenul, že nárok ANS na financie opakovane potvrdilo aj ministerstvo zdravotníctva či Útvar hodnoty za peniaze.

ANS podotkla, že zdravotné poisťovne nemocniciam od začiatku roka poskytli len preddavky na krytie časti nákladov. "Upozorňujeme, že ide o zdroje, ktoré sú určené najmä na úhradu zvýšených nákladov spojených so zákonom zvýšených miezd, čiastočne na náklady spojené s infláciou a zvýšením cien liekov, ŠZM. (...) Ak nedôjde urýchlene ku konkrétnym krokom, ktoré by tieto prísľuby premenili na realitu, bude reálne ohrozený sociálny zmier," dodala asociácia.