Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

ANS: Nemocnice nedostali financie na príplatok za pacientov s COVID-19

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Asociácia upozorňuje, že zdravotné poisťovne neponúkajú nemocniciam podmienky, ktoré by pokryli zvýšenie platov či nárast cien energií a inflácie.

Bratislava 7. marca (TASR) - Malé a stredné nemocnice nedostali v tomto roku financie na príplatok za starostlivosť o pacientov s ochorením COVID-19. Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) preto upozorňuje, že od polovice marca ho nebudú mať zdravotníkom ako vyplácať. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR reagovalo, že už predložilo ministerstvu financií žiadosť o rozpočtové opatrenie na zabezpečenie zdrojov na refundáciu.

"Upozorňujeme, že zatiaľ v tomto roku neboli zo strany Ministerstva financií SR poskytnuté finančné prostriedky nemocniciam na úhradu sedemeurového rizikového príplatku za starostlivosť o pacientov s ochorením COVID-19," skonštatovala ANS. Tiež upozorňuje, že zdravotné poisťovne neponúkajú nemocniciam podmienky, ktoré by pokryli zvýšenie platov či nárast cien energií a inflácie.

Hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová uviedla, že nemocnice podklady na refundáciu predložili v utorok (1. 3.). Ministerstvo zdravotníctva následne vo štvrtok (3. 3.) predložilo ministerstvu financií žiadosť o rozpočtové opatrenie na zabezpečenie zdrojov na refundáciu. "Uvedené je aktuálne v štádiu riešenia," doplnila Eliášová.

Ministerstvo financií SR potvrdilo, že eviduje požiadavku rezortu zdravotníctva o uvoľnenie zdrojov na refundáciu rizikového príplatku za starostlivosť o pacientov s ochorením COVID-19. "Finančné zdroje budú uvoľnené ihneď po posúdení žiadosti. Rozpočtové opatrenia v súvislosti s pandémiou COVID-19 sú zvyčajne posudzované prednostne," doplnil pre TASR tlačový odbor ministerstva financií.