Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Antigénové testy na skladoch exspirujú najneskôr v roku 2023

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Riaditeľka kancelárie predsedu Správy štátnych hmotných rezerv potvrdila, že štát ich má sklade približne 12 miliónov.

Bratislava 6. júla (TASR) - Antigénové testy, ktoré má Slovensko na skladoch Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR, exspirujú v rokoch 2022 a 2023. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová, pripravené sú pre prípad zhoršenia sa epidemiologickej situácie a pre prípad potreby ich využitia pri testovaní.

Riaditeľka kancelárie predsedu SŠHR SR Natália Petríková TASR potvrdila, že štát ich má sklade približne 12 miliónov.

Rezort zdravotníctva doplnil, že aktuálne je k dispozícii 120 mobilných odberových miest po celom Slovensku na PCR testovanie s kapacitou pretestovania denne 30.000 ľudí.

"V prípade zhoršenia epidemiologickej situácie vie ministerstvo zdravotníctva v priebehu 24 hodín zvýšiť kapacity testovania na 200 miest na PCR testovanie," doplnila s tým, že PCR testovanie v indikovaných prípadoch je plne hradené a občana nestojí "ani cent".

Podľa hovorkyne je ako alternatíva v prípade potreby možné využiť aj 76 výjazdových jednotiek a víziou je i možnosť testovania prostredníctvom siete lekární v zmysle antigénového testovania za poplatok.

Antigénové testovanie je možné za poplatok. Zoznam miest, ktoré túto službu poskytujú, je k dispozícii na webovom sídle rezortu zdravotníctva.