Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

AOPP kritizuje odsunutie zákona k zriadeniu pacientskeho ombudsmana

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Návrh mal okrem iného zriadiť inštitút pacientskeho ombudsmana, ako aj neinvestičný fond na podporu pacientskych organizácií.

Bratislava 30. mája (TASR) - Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) kritizuje, že parlament ešte neschválil návrh zákona o postavení, pôsobnosti a financovaní AOPP. Obáva sa, že pacienti sa schválenia pred septembrovými parlamentnými voľbami nedočkajú. Návrh mal okrem iného zriadiť inštitút pacientskeho ombudsmana, ako aj neinvestičný fond na podporu pacientskych organizácií.

"Pre neprehľadnú situáciu počas posledných zasadnutí v parlamente bolo viacero návrhov zákonov opakovane presunutých na rokovanie na nasledujúcej schôdzi," uviedla AOPP. Upozornila pritom, že návrh mal zriadiť po prvýkrát v histórii inštitút pacientskeho ombudsmana a zabezpečiť nezávislé, viaczdrojové financovanie pacientskych organizácií.

Poukázala na to, že návrh mal podporu z viacerých strán. Víta, že ho spoločne predložili poslanci Národnej rady (NR) SR Marek Krajčí (OĽANO), Zuzana Šebová (Sme rodina), Vladimír Baláž (Smer-SD) a Richard Raši (nezaradený). Ide podľa AOPP o dôkaz toho, že podpora pacientov, ktorú do systému prináša tretí sektor, je nenahraditeľnou súčasťou fungovania slovenského zdravotníctva.