Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

AOPP: Lepší manažment a cesta pacienta môžu skrátiť čas k liečbe

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Manažment a cesta pacienta musia mať svoje pravidlá, pružne regulované a efektívne dostupné mechanizmy, pripomína Marušáková.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Zlepšením manažmentu a sprehľadnením cesty pacienta možno lepšie zabezpečiť potrebnú zdravotnú starostlivosť v primeranom čase. Poukázala na to prvá viceprezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP) Elena Marušáková na aktuálnej celoslovenskej pacientskej konferencii v Bratislave. Podľa jej slov sa to týka diagnostiky aj liečby.

Pacienti majú právo na slobodný výber lekára. "Boli časy, keď pacient presne vedel, ku ktorému lekárovi, do ktorej nemocnice v rámci spádovej oblasti má ísť a aj sa tam dostal. Dnes dostanete výmenný lístok a hľadajte si lekára alebo nemocnicu, kde vás skôr vyšetria, zoperujú," priblížila prezidentka AOPP Mária Lévyová.

Upozornila, že mnohí pacienti sú odmietnutí, pretože lekári už neprijímajú nových, mnohé nemocnice sú personálne poddimenzované a kapacitne preťažené, môžu tak rovnako odmietnuť plánovanú starostlivosť. "V tom lepšom prípade dostanú pacienti aspoň termín, aj keď neraz o pol roka či rok, niektorí aj neskôr," doplnila.

Manažment a cesta pacienta musia mať svoje pravidlá, pružne regulované a efektívne dostupné mechanizmy, pripomína Marušáková. "Je dôležité, aby sa v prvom rade riadne legislatívne ukotvili, až následne sa môžu aplikovať na jednotlivých úrovniach," vysvetlila. Tým by sa podľa AOPP podarilo jasne definovať liečebný proces, kompetencie a najmä cestovnú mapu pacienta, z ktorej by bolo zrejmé, za akých podmienok a v ktorom zdravotníckom zariadení bude pacient liečený.

Cieľom aktuálneho šiesteho ročníka dvojdňovej pacientskej konferencie, ktorá sa začala v piatok, je nájsť prienik v očakávaniach, problémoch a riešeniach manažmentu a cesty pacienta na všetkých úrovniach v systéme. Konferencia sa koná pod záštitou ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) a pod odbornou záštitou rektora Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave Petra Šimka.