Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Analýza: Slovensko podľa Európy nemá záujem o inovatívnu liečbu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pacient podľa prezidentky Asociácie na ochranu práv paciento neprofituje z liečby tak, ako by mohol.

Bratislava 11. júna (TASR) - Slovensko je v Európe vnímané ako štát, ktorý nemá záujem o inovatívnu liečbu. Pacienti s onkologickými diagnózami nemajú často k dispozícii inovatívne lieky ani v neskorších líniách liečby. Pritom Európa už mnohé z nich používa ako štandard v prvej línii. Pre TASR to skonštatovala Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP). Reagovala tak na správu Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP), podľa ktorej sa za posledný rok dostupnosť liekov na rakovinu na Slovensku nezlepšila.

"Slovenskí pacienti sú v pasci byrokracie a nezáujmu o inovácie zo strany ministerstva zdravotníctva a na druhej strane je stále častejšia situácia, že na našom trhu sú nedostupné aj staršie, takzvané základné onkologické lieky," skonštatovala Lévyová. Dodala, že sa to stáva pri mnohých diagnózach, nielen pri onkologických.

"Kategorizačný zoznam sa tvári veľmi optimisticky, je tam veľa plne hradených a účinných liekov, a to vrátane biologických a biosimilárnych, ale systém je nastavený tak, aby lekárov nemotivoval, ba skôr demotivoval, aby ich nepoužívali, pretože zdravotníctvo je podfinancované," uviedla Lévyová.

Na archívnej snímke prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová.
Foto: TASR - Martin Baumann


Poukázala tiež na to, že bodovník výkonov nezohľadňuje vyššiu náročnosť nastavenia a monitoringu pacientov, napríklad na systémovú imunoterapiu alebo na biologickú liečbu a ako finančne výhodnejšiu voľbu ponecháva lekárom symptomatickú a toxickejšiu liečbu. Pacient podľa Lévyovej neprofituje z liečby tak, ako by mohol. Zdravotné poisťovne aj rezort zdravotníctva by mali podľa jej slov viac motivovať lekárov k začatiu modernejšej, účinnejšej a menej toxickej liečby.

Analytik a bývalý šéf Inštitútu zdravotníckej politiky Martin Smatana v druhej polovici mája na sociálnej sieti uviedol, že na Slovensku nie je dostupná veľká časť onkologických liekov, ktoré hodnotia európski experti ako lieky s najväčším prínosom. Odvolal sa pritom na poslednú správu AIFP.

Tá poukazuje na to, že za posledný rok sa dostupnosť liekov na rakovinu na Slovensku nezlepšila. Hovorí, že celkovo je z 95 moderných liekov na onkologické ochorenia registrovaných cez Európsku liekovú agentúru (EMA) v rokoch 2011 až 2020 v SR dostupná len tretina z nich, konkrétne 31 liekov. Kým v minulom roku napríklad v Rumunsku pribudlo 11 nových štandardne hradených liekov, v Česku ich bolo osem. Na Slovensku však v tomto období pribudol len jeden liek.