Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

AOPP žiada krízový plán pre prípad, že nedôjde k dohode s lekármi

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Pacienti potrebujú vedieť, na koho sa obrátiť v prípade, ak aj ich lekár v nemocnici podal výpoveď, kto im v rámci spádovej oblasti poskytne potrebnú zdravotnú starostlivosť, vysvetlila asociácia.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) vyzýva Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, aby v spolupráci so zdravotnými poisťovňami a vyššími územnými celkami predložili krízový plán pre prípad, že k dohode s lekármi nedôjde. Naďalej však apelujú, aby vláda aj lekári pristúpili ku kompromisom.

"Je najvyšší čas, aby vláda aj lekári pristúpili ku kompromisom a dospeli k dohode, ktorá upokojí súčasnú situáciu v zdravotníctve a zachová dostupnosť všetkých foriem zdravotnej starostlivosti od ambulantnej až po ústavnú," upozornila asociácia s tým, že na uzavretie dohody zostávajú posledné dni.

AOPP žiada, aby ministerstvo, ako aj jednotlivé zdravotné poisťovne a vyššie územné celky zriadili linky krízovej pomoci pre pacientov a uverejnili konkrétne telefónne čísla, kde dostanú pacienti všetky potrebné informácie pri nedostupnosti potrebnej zdravotnej starostlivosti. Žiada tiež zverejnenie mapy dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre verejnosť. "Pacienti potrebujú vedieť, na koho sa obrátiť v prípade, ak aj ich lekár v nemocnici podal výpoveď, kto im v rámci spádovej oblasti poskytne potrebnú zdravotnú starostlivosť," vysvetlila asociácia.

Chce tiež, aby ministerstvo zdravotníctva spolu s Národným kontaktným miestom pre cezhraničnú zdravotnú starostlivosť v SR na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou pripravili aj také riešenia, ktoré umožnia slovenským pacientom využívať zdravotnú starostlivosť v okolitých štátoch bez toho, aby si museli platiť rozdiel medzi cenou výkonu v SR a v danej krajine.

Rokovania vlády a Lekárskeho odborového združenia o situácii v zdravotníctve pokračujú v utorok.