Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

AOPP žiada zvýšenie rozpočtu na lieky a zdravotnícke pomôcky

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.SK - Anna Švidroňová

Asociácia na ochranu práv pacientov podporuje požiadavky všetkých zdravotníkov bez rozdielu, a to vo všetkých typoch zdravotníckych zariadení, skonštatovala asociácia.

Bratislava 29. novembra (TASR) - Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) víta dohodu vlády s Lekárskym odborovým združením (LOZ), no upozorňuje na potreby ostatných oblastí. Vyzýva vládu, aby zvýšila budúcoročný rozpočet na lieky minimálne o 50 miliónov eur v porovnaní s rokom 2022. Žiada tiež zvýšenie rozpočtu na zdravotnícke pomôcky minimálne o úroveň inflácie.

"Asociácia na ochranu práv pacientov podporuje požiadavky všetkých zdravotníkov bez rozdielu, a to vo všetkých typoch zdravotníckych zariadení. Sme presvedčení, že bez komplexných a systémových zmien nebude slovenské zdravotníctvo nikdy funkčné a schopné poskytnúť pacientom potrebnú liečbu a zdravotnú starostlivosť," skonštatovala asociácia.

Zásadne odmieta vyhlásenia, že zvýšenie peňazí pre lekárov v štátnych nemocniciach pôjde na úkor financií vyčlenených na iné oblasti. "Pacienti potrebujú všetkých lekárov a zdravotníkov, rovnako ako dostupné lieky a zdravotnícke pomôcky," skonštatovala AOPP.

Podotkla, že v návrhu budúcoročného rozpočtu nie je naplánovaný ani taký objem peňazí na lieky a zdravotnícke pomôcky, aký bol schválený parlamentom pri schvaľovaní novely zákona o úhrade liekov. "Zmena zákona bola schválená s očakávaným dosahom a potrebou navýšenia rozpočtu na lieky o takmer 50 miliónov eur oproti roku 2022, čo sme považovali za nedostatočné. Návrh štátneho rozpočtu na rok 2023 však napokon počítal s navýšením iba o štyri milióny," poznamenala asociácia.

Poukázala tiež na to, že zákon o štátnom rozpočte na budúci rok počíta so znížením financií o tri milióny eur pre oblasť zdravotníckych pomôcok. "Mnohí pacienti, a to aj napríklad akútni po bežných zlomeninách, sa bez potrebných zdravotníckych pomôcok nezaobídu," upozornila AOPP.

Vláda by sa podľa nej mala usilovať o udržanie bežných liekov a zdravotníckych pomôcok na trhu a zároveň o umožnenie vstupu do kategorizácie čo možno najväčšiemu počtu moderných liekov pre pacientov s onkologickými a zriedkavými ochoreniami. "Očakávania, že výrobcovia znížia ceny liekov a zdravotníckych pomôcok, povedú len k zníženiu dostupnosti liečby, pretože výrobcovia budú nútení zo slovenského trhu odísť," upozornila asociácia. Pripomenula, že vyššie náklady spojené s nárastom cien energií a infláciou sa dotkli aj tejto sféry.