Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

AP a DPA: Zelenskyj v NR SR privítal sankcie

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý vystúpil prostredníctvom telemostu počas 65. schôdze Národnej rady SR 10. mája 2022 v Bratislave. Foto: FOTO TASR - Pavol Zachar

Ukrajinský prezident v slovenskom parlamente vystúpil prostredníctvom videokonferencie.

Bratislava 10. mája (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok počas svojho príhovoru k poslancom Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) zdôraznil návrh zákazu dovozu ruskej ropy to EÚ. Takisto členské krajiny upozornil na pokračovanie spolupráce s Ruskom. Písali o tom agentúry AP a DPA.

Ukrajinský prezident, ktorý v slovenskom parlamente vystúpil prostredníctvom videokonferencie, privítal posledný balík sankcií EÚ voči Rusku a zvlášť vyzdvihol návrh na zákaz dovozu ruskej ropy, všíma si AP.

Zelenskyj podľa svojich slov rozumie, že Slovensko nie je schopné okamžite nahradiť dodávky ropy z Ruska. Zdôraznil však, že takéto opatrenie je dôležité a označil ho za cenu, ktorú platíme za slobodu, píše AP. Takisto sa SR poďakoval za pomoc s dodávkami zbraní. Slovensko Ukrajine poskytlo systém protivzdušnej obrany S-300, pripomína táto agentúra.

Zelenskyj okrem toho Slovensko a ďalšie členské krajiny EÚ varoval pred ďalšou spoluprácou s Ruskom. V takom prípade im hrozí podobný osud, akému v súčasnosti čelí Ukrajina, píše DPA.

"Ak ruskú armádu nezastavíme, bude naďalej postupovať vpred, aj na územie Slovenska," povedal Zelenskyj.

Agentúra DPA takisto pripomenula, že viaceré parlamentné lavice patriace opozícii boli počas Zelenského vystúpenia prázdne, pretože ľavicoví a krajne pravicoví poslanci zasadnutie bojkotovali.

Minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok označil za zbabelé, že časť poslancov Smeru-SD a nezaradených poslancov pôsobiacich v ĽSNS a mimoparlamentnej Republike nebolo v pléne počas prejavu Zelenského.