Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

APAS: Absolventom chýba viac pokory a prax pri vstupe na trh práce

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nadobudnuté praktické skúsenosti počas štúdia pomáhajú neskôr otvárať cestu k potenciálnemu zamestnávateľovi. To si však absolventi zväčša neuvedomujú.

Bratislava 19. júna (TASR) - Viac pokory, práce na sebe, ako aj praxe počas školy, najmä to chýba dnešným absolventom pri vstupe na trh práce. Tvrdí to Asociácia personálnych agentúr Slovenska (APAS).

Študenti vychádzajúci zo školy sú dnes sebavedomejší, pri hľadaní práce často narazia na silnú konkurenciu, prudko sa rozvíjajúci trh a tiež na vyššie nároky zamestnávateľov. Väčšina firiem očakáva od absolventov, aby pri vstupe na pracovný trh už mali istú prax, ktorú môžu získať ešte počas štúdia na rôznych stážach alebo brigádach, hoci aj za symbolickú odmenu.

Takto nadobudnuté praktické skúsenosti pomáhajú neskôr otvárať cestu k potenciálnemu zamestnávateľovi. To si však absolventi zväčša neuvedomujú. Firmy ale v postpandemickom období potrebujú rýchlo dohnať zameškané, znížiť straty a nemajú čas venovať sa absolventom. Naopak, očakávajú od nich samostatnosť, iniciatívu, akčnosť pri plnení úloh a samovzdelávanie.

"Absolventi majú šancu nájsť si dobre platenú prácu aj v iných odboroch, ako je IT alebo medicína, no predpokladom je snaha učiť sa a pracovať na sebe," hovorí Adam Pribylinec za APAS, ktorá združuje najsilnejšie firmy na slovenskom trhu, venujúce sa zamestnávaniu.

"Absolventi by sa mali tiež vyzbrojiť trpezlivosťou, nemať hneď veľké očakávania. Je potrebné, aby boli aktívni, robili veci aj nad rámec daných povinností. Všetko však chce svoj čas. K dlhodobému úspechu sa prichádza malými krokmi. Absolventom odporúčame viac pokory, úsilia niečo odovzdať aj na dobrovoľnej báze, nielen vtedy, keď im za to zaplatia. Ďalej viac práce na sebe a nižšie očakávania," podčiarkol.

V súčasnosti je podľa neho veľký dopyt po pracovnej sile, a to najmä vo výrobnom sektore, kde sa môžu uplatniť práve absolventi. Tí však majú často príliš vysoké platové očakávania, čím sa sami zaradia medzi nie úplne vhodných kandidátov na danú pracovnú pozíciu. Firmy siahnu radšej po skúsených pracovníkoch - po nich je dnes aj väčší dopyt.

Šance na uplatnenie napriek absentujúcim skúsenostiam podľa neho zvyšuje absolventom znalosť jazykov. Online vyučovanie počas uplynulých dvoch rokov však malo negatívny dopad na úroveň vzdelávania aj v tomto smere. Vo všeobecnosti sú končiaci študenti dobre jazykovo vybavení a len veľmi malé percento neovláda aktívne minimálne jeden jazyk.

Dodal, že absolventi stredných škôl nachádzajú najlepšie uplatnenie skôr v manuálnych zamestnaniach, napríklad v automobilovom alebo potravinárskom priemysle, ale aj v gastronómii, zdravotníctve a predaji. Vysokoškoláci sa zasa uplatnia v administratíve, na zákazníckych servisoch, v IT sektore, zdravotníctve a technicko-ekonomických odboroch. Uplatnenie majú končiaci študenti často sťažené nesprávne zvoleným študijným odborom.