Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Nemocnice majú výhrady k plánu obnovy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Šéf Asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení preferuje úzku spoluprácu medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti bez ohľadu na zriaďovateľa tak, aby na prvom mieste bol vždy pacient.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Finančné prostriedky z plánu obnovy by mali čerpať nielen štátne, ale aj neštátne zdravotnícke zariadenia. Tvrdí to prezident Asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení (APAZ) Štefan Zelník. Ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) žiada o úpravu projektu, pretože súčasnú verziu plánu považuje za „účelovo diskriminačnú" a „selektívnu".

Vysvetlil, že štátni aj neštátni poskytovatelia zdravotnej starostlivosti sú zaradení v sieti zdravotníckych zariadení a poskytujú zdravotnú starostlivosť na základe zmlúv so zdravotnými poisťovňami bez ohľadu na to, kto je ich zriaďovateľom.

Zdôraznil, že hoci štátne nemocnice poskytujú vysokošpecializovanú náročnú diagnostiku a liečbu, bez ostatných poskytovateľov by zdravotná starostlivosť skolabovala.

„Pacienta nezaujíma, či mu liečbu poskytuje lekár v nemocnici, poliklinike alebo zdravotnom stredisku. Požaduje v prvom rade kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť. Tento súčasný návrh trestá všetkých pacientov, ktorí nenavštevujú lekárov v nemocniciach," povedal Zelník.

Šéf AZAP dodal, že preferuje úzku spoluprácu medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti bez ohľadu na zriaďovateľa tak, aby na prvom mieste bol vždy pacient.