Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Asociácia polikliník vyzýva ľudí na zhovievavosť k zdravotníkom

Štefan Zelník, foto z archívu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zelník poukázal na to, že od začiatku roka odišlo zo systému viac ako 1500 sestier a pôrodných asistentiek a za posledných päť rokov približne 1400 lekárov.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Asociácia polikliník a zdravotníckych zariadení (APAZ) vyzýva Slovákov, aby boli počas budúceho roka pri vyhľadávaní zdravotnej starostlivosti k zdravotníkom zhovievaví. Prezident asociácie a bývalý predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo za SNS Štefan Zelník pritom poukázal na nedostatok financií v rezorte či zlé pracovné podmienky zdravotníckych pracovníkov.

Tvrdí, že na Slovensku hrozí, že niektoré ochorenia o pár rokov nebude mať kto liečiť. "Tí, čo sme ešte zostali v systéme pracovať (lekári, sestry, pôrodné asistentky, záchranári a ostatní zdravotnícki pracovníci), budeme poskytovať zdravotnú starostlivosť aj naďalej, ale žiadame vás o pochopenie. Našu prácu môžeme vykonávať len v rámci možností a kapacít danej ambulancie alebo pracoviska," uviedol v stanovisku.

Poukázal na to, že od začiatku roka odišlo zo systému viac ako 1500 sestier a pôrodných asistentiek a za posledných päť rokov približne 1400 lekárov. Pripomenul, že v dôchodkovom veku je na Slovensku viac ako 4000 sestier a takmer tretina všeobecných lekárov. Odchod lekárov zo systému podľa Zelníka väčšinou znamená zánik ambulancií a spôsobuje redšiu sieť poskytovateľov, dlhšie čakacie doby či zhoršenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

Odvolal sa tiež na štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií, podľa ktorých sa má do roku 2025 kríza prehlbovať. V systéme by malo chýbať 17,9 percenta lekárov, 14,9 percenta zdravotných sestier a 11 percent pôrodných asistentiek.

Dodal, že v AZAP nechápu, že v časoch zvyšujúcich sa cien energií, tovarov, služieb a výpadku zdravotníckych pracovníkov pritečie do oblasti verejného zdravotného poistenia v roku 2022 približne rovnaký objem finančných prostriedkov ako v tomto roku.