Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Aplikácia Učko prinesie učiteľom aktuálne informácie priamo do mobilov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Aplikácia je zdarma k dispozícii na stiahnutie.

Bratislava 14. mája (TASR) - Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) v spolupráci so vzdelávacím programom Digital League vytvorili bezplatnú mobilnú aplikáciou. Jej cieľom je pomáhať pedagogickej komunite orientovať sa v uverejňovaných rozhodnutiach či usmerneniach a sprostredkovať informácie o plánovaných, ako aj realizovaných webinároch a ďalších podporných nástrojoch. Aplikácia je priamo prepojená s portálom Učíme na diaľku, ktorý slúži ako nástroj oficiálnej komunikácie ministerstva školstva a podpory pre učiteľov, riaditeľov, zriaďovateľov a ďalších pedagogických aj odborných zamestnancov počas pandemickej situácie. TASR o tom informoval odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

"Podporu učiteľov považujeme za jednu z najdôležitejších podmienok na udržanie kvality vzdelávania aj počas náročného obdobia spojeného s pandemickou situáciou," uviedla riaditeľka ŠPÚ Miroslava Hapalová. Ambíciu zjednodušiť učiteľom prístup k informáciám týkajúcim sa fungovania škôl počas pandemickej situácie a podporiť ich v kritických obdobiach má mobilná aplikácia Učko. "Chceme, aby ministerstvo bolo bližšie učiteľom, žiakom aj rodičom. Od začiatku sa preto snažíme intenzívne komunikovať všetky opatrenia a informovať školy aj rodičov. Táto aplikácia je ďalším z krokov, ako dostať informácie z ministerstva bližšie k učiteľom," priblížil minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

Učiteľom priamo do mobilných zariadení prinesie novinky z portálu Učíme na diaľku v podobe informácií o rozhodnutiach ministra, manuáloch či usmerneniach pre školy z dielne rezortu školstva, ako aj informácie o pripravovaných webinároch. Rovnako je prostredníctvom Učka možné využiť službu virtuálneho poradenstva.

"Aj v časoch, keď sa žiaci vracajú do škôl, môže byť mobilná aplikácia pre učiteľov nápomocná. Prostredníctvom nej vedia získavať aktuálne informácie o webinároch zameraných na podporu návratu žiakov do škôl, podporu duševného zdravia žiakov aj učiteľov a do budúcna aj o pripravovaných kompenzačných nástrojoch, ktorých cieľom bude vyrovnávanie vedomostných rozdielov medzi žiakmi," popísala Hapalová. Aplikácia je zdarma k dispozícii na stiahnutie. Po vyplnení základných údajov bude Učko užívateľovi zobrazovať najrelevatnejšie informácie vzhľadom na región, v ktorom sa nachádza, či typ školského zariadenia, v ktorom pôsobí.