Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

APRO: Vysoké ceny energií môžu odstaviť recyklačné kapacity v SR

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Nárast ceny za elektrickú energiu a plyn závisí podľa APRO od toho, aké mal odberateľ zmluvné podmienky a ako nakupoval.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Vysoké ceny energií môžu odstaviť recyklačné kapacity na Slovensku. Upozorňuje na to Asociácia pre recykláciu obalov (APRO). Scenár, ktorý predstavila, je podľa Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR alarmujúci. Hrozí tak narušenie odpadového hospodárstva s vážnymi dôsledkami.

"Ceny energií, ktoré sú dnes na trhu, nedokážeme zaplatiť a v konečnom dôsledku ich nedokáže zaplatiť ani konečný spotrebiteľ," poznamenal prezident APRO Michal Figúr. Môže nastať situácia, keď sa vyseparovaný odpad bude hromadiť a nebude sa recyklovať alebo inak zhodnocovať. "V takejto situácii budeme musieť zvážiť zastavenie alebo utlmenie výroby v našich prevádzkach, čo, samozrejme, znamená aj redukciu zamestnancov v zmysle platnej legislatívy," dodal.

"Envirorezort sa chce vyhnúť takémuto vývoju, a keďže mu neprislúcha právomoc riešiť energetickú krízu, riešenie bude hľadať aj na politických rokovaniach na úrovni vlády," uviedlo tlačové oddelenie ministerstva pre TASR.

Zástupcovia recyklačných spoločností na Slovensku nedokážu nakontrahovať objemy energií za primeranú cenu a nastaviť tak základný chod spoločností v budúcom roku. "Dnes, keď sa nachádzame v období tvorby stratégií a rozpočtovania na ďalší rok, varíme z vody. Ak by sme zohľadnili vo výslednej cene recyklátu aktuálne zverejnené ceny energií, dostali by sme sa na úroveň, pri ktorej by používateľ recyklátu zvážil jeho použitie," povedal Figúr. Recyklácia by podľa neho stratila význam, pretože primárna surovina bude pre používateľa omnoho lacnejšia alternatíva.

Recyklácia obalov je náročná na spotrebu elektrickej energie, ktorá je pre prevádzku recyklačných spoločností kľúčová, poukázala asociácia. Ako príklad uviedla, že v rokoch 2021 a 2022 zaplatila v priemere 250 eur za megawatthodinu za elektrickú energiu. Za plyn to bolo 70 eur za megawatthodinu. V budúcom roku by podľa aktuálnej ceny zaplatili za elektrinu 660 eur a za plyn 280 eur.

Nárast ceny za elektrickú energiu a plyn závisí podľa APRO od toho, aké mal odberateľ zmluvné podmienky a ako nakupoval. "Môže sa preto pre každý subjekt líšiť. Sú to však násobky cien v priebehu jedného roka, ktoré znamenajú zvýšenie nákladov rádovo o milióny eur na jednu prevádzku," skonštatovala.

Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že prioritou vlády je ochrániť Slovensko pred následkami energetickej krízy. Je podľa neho dôležité, aby prijala opatrenia, ktoré pomôžu ľuďom, samosprávam, teplárenstvu, priemyslu aj recyklačným zariadeniam.