Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

UNIKÁTNE FOTKY: Takýto bol festival Jánošíkove dni v rokoch 1968-1980

Na archívnej snímke z 26. júla 1972 v Terchovej folklórny festival Jánošíkov deň. Na snímke krojovaný sprievod, ktorý prešiel na vozoch z Terchovej do Vrátnej doliny. Foto: TASR - Marián Mendrej

Vďaka projektu digitalizácie archívu TASR pravidelne prinášame unikátne dobové fotografie, tentokrát z prostredia folklórnych slávností v Terchovej.

Bratislava 1. augusta (Teraz.sk/TASR) - Vo štvrtok 30. júla otvorili 53. ročník terchovského medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni. Počas štyroch festivalových dní sa na piatich pódiách predstaví vyše 1200 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Poľska a Turecka. Pozrite sa, ako prebiehali ľudové slávnosti v rokoch 1968 - 1980.

Romantická dolina

V romantickej Vrátnej doline v pohorí Malej Fatry bol v sobotu 17. augusta a v nedeľu 18. augusta 1968 V. ročník ľudových folklórnych slávností - Jánošíkov deň. Slávnosti nadväzujú na bohatú ľudovú jánošíkovskú tradíciu.

Srdiečkový tanec

Na archívnej snímke z 19. augusta 1968 v Terchovej "Srdiečkový tanec" v podaní súboru Stavbár zo Žiliny počas folklórneho festivalu Jánošíkov deň.
Foto: TASR - Ján Valko


Detvianska nálada

Na archívnej snímke z 19. augusta 1968 v Terchovej tanec "Detvianska nálada" v podaní súboru Rozsutec zo Žiliny počasc folklórneho festivalu Jánošíkov deň.
Foto: TASR - Ján Valko


Sólo pre fujaru

Na archívnej snímke z 19. augusta 1968 v Terchovej sólista na fujare Jozef Peško z Bratislavy počas folklórneho festivalu Jánošíkov deň.
Foto: TASR - Ján Valko


Obrázok z Kysúc

Na archívnej snímke z 19. augusta 1968 v Terchovej "Tanečný obrázok z Kysúc" v podaní súboru Stavbár zo Žiliny počas folklórneho festivalu Jánošíkov deň.
Foto: TASR - Ján Valko


Na úpätí Grúňa

Desiaty jubilejný ročník regionálnych národopisných slávností Jánošíkov deň v Terchovej-Vrátnej vyvrcholil v nedeľu 23. júla 1972 kultúrnymi podujatiami pod Grúňom. Program otvoril pestro krojovaný sprievod, ktorý prešiel z Terchovej do Vrátnej doliny. Priviezol domácu folklórnu skupinu, ktorej tlieskalo vyše 5 tisíc divákov a turistov v prírodnom amfiteátri na úpätí Grúňa. Tance z Terchovej a iných národopisných oblastí Slovenska predviedli aj súbory Rozsutec zo Žiliny a Partizán zo Slovenskej Ľupče.

Krojovaný sprievod

Na archívnej snímke z 26. júla 1972 v Terchovej folklórny festival Jánošíkov deň. Na snímke krojovaný sprievod, ktorý prešiel na vozoch z Terchovej do Vrátnej doliny.
Foto: TASR - Marián Mendrej


Národopisné slávnosti

V dňoch 14.-15. augusta 1976 bol v Terchovej vo Vrátnej doline XIV. ročník regionálnych národopisných slávností piesní a tancov Jánošíkov deň. Za účasti vyše 10 000 návštevníkov vystúpili folklórne skupiny a súbory.

Na konských povozoch

Na archívnej snímke zo 17. augusta 1976 v Terchovej folklórny festival Jánošíkov deň. Slávnosti sa začali v nedeľu tradičným sprievodom na konských povozoch.
Foto: TASR - Vladimír Gabčo


Desaťtisícová účasť

Na archívnej snímke zo 17. augusta 1976 v Terchovej folklórny festival Jánošíkov deň. Za účasti vyše 10 000 návštevníkov vystúpili folklórne skupiny a súbory.
Foto: TASR - Vladimír Gabčo


400 rokov Terchovej

V Terchovej V rámci osláv štvorstého výročia vzniku rázovitej obce Terchová vyvrcholil v nedeľu 29. júna 1980 vo Vrátnej doline trojdňový program XVIII. ročníka folklórnych slávností Jánošíkove dni. Program záverečného dňa sa začal už tradičným krojovaným sprievodom na vyzdobených konských povozoch. V prírodnom amfiteátri pod Grúňom vystúpili detské a mládežnícke folklórne súbory, dedinské folklórne skupiny z okolitých obcí a popoludní známe súbory Stavbár, Rozsutec, Vršatec a Považan.

Deti a mládežníci

Na archívnej snímke z 9. júla 1980 v Terchovej vystúpenie detského folklórneho súboru počas folklórneho festivalu Jánošíkove dni.
Foto: TASR - Vladimír Gabčo


Záverečný deň

Na archívnej snímke z 9. júla 1980 v Terchovej vystúpenie detského folklórneho súboru počas folklórneho festivalu Jánošíkove dni.
Foto: TASR - Vladimír Gabčo